Charlie Cunningham på Hotel Cecil – en värmande vinterkofta

Första gången jag kom i kontakt med Charlie Cunningham var en vinterkväll i Norrköping 2016. Hans soloset i en teater väckte mitt intresse och dagen efter träffade jag honom för en intervju. Vi pratade mycket om textförfattande och hur hans tid i Sevilla influerat hans skrivande. Vid intervjutillfället hade två EP-skivor släppts och han var inte säker på om en fullängdare var på väg eller hur den skulle låta.

Nu har det gått några år och Cunningham är ute på de europeiska vägarna för att turnera med sitt andra fullängdsalbum. Debuten Linessläpptes 2017 där nyskrivna låtar blandades med det bästa av hans tidigare EP-material. Uppföljaren Permanent Way kom i somras och det är med andraspåret ”Don’t Go Far” han öppnar spelningen.

Konserten på mysiga Hotel Cecil sålde slut för ett tag sedan. Dock var antalet biljetter färre på grund av att publiken denna kväll erbjuds sittplatser. Den fria sittningen har inte riktigt stolar så att det räcker åt alla men det finns fortfarande luft i lokalen för att folk ska kunna stå utan att vara i vägen för andra eller få sikten skymd.

Trots att Cunningham släppt ett album nyligen är det inte detta material som spelningen vilar på. De nyare låtarna varvas med äldre spår under kvällens gång och särskilt tidiga alster som ”Breather” och ”Lessleg” lyser lite extra starkt.

Mellansnacket är avslappnat och visar på en självsäker artist som är medveten om att publiken lyssnar uppmärksamt. Det tre man starka bandet gör ett bra jobb genom att vara ständigt närvarande utan att någon gång ta över från den akustiska gitarren som hela kvällen står i fokus.

För en oinvigd lyssnare kanske Charlie Cunningham till en början låter som mycket annat i singer/songwriter-facket. För den som lyssnar lite mer uppmärksamt uppdagas det dock snabbt att han bemästrat balansgången mellan glädje och vemod, lugn och intensitet, introspektion och öppenhet. Spelningen denna oktoberkväll är som en värmande vinterkofta i beredskap för kylan som väntar runt hörnet.