Musikvideor du inte vill missa – september

Septembers bästa svenska musikvideo kommer från Refused som gör musikvideorevolution men sin fantastiska danskoreografi. Det blir också syntretro och lite miljöaktivism när Sofie Tedenstad Svebring presenterar september månads mest sevärda musikvideor.

Glowline & Ace Buchannon – “SYNTH OFF”

Med denna videon kastas vi tillbaka i en nostalgisk, humoristisk retro-tripp när finska Glowline & Ace Buchannon möts i en tvättäkta “SYNTH OFF”. Alltså en ärofylld kamp – vem ska egentligen bli den ultimata synth-kungen? Kul för synt/retronördar såväl som för alla andra.

K.Flay – “Not In California”

K.Flay är lätt att gilla, med sin kaxiga, genreöverskridande musik som blandar allt från hiphopinfluenser till indiepop- och rock. I somras släpptes albumet Solutions (hennes tredje) där låten “Not In California” ingår. Hennes musikvideor är ofta uppseendeväckande och sevärda. Nu har hon adresserat miljöfrågan med denna video där hon sjunger sin låt i ett hem fullt av skräp. Upp till öronen. Hon förmedlar känslan av att hur mycket man än städar och sorterar så hjälper det föga. Både i sitt eget liv och i samhället i stort. Hög igenkänningsfaktor.

Skott – “Bloodhound”

Skott är en artist som gör en stolt över att vara svensk – hon är internationellt uppmärksammad, säregen och helt enkelt ganska svincool. I den här videon engagerade hon hundratals fans (och deras hundar) som fick medverka på inspelningen med det internationella filmteamet i hennes hemmatrakter i Dalarna. Resultatet blev en lyckad cocktail av läskigt, udda och roligt. Har du missat Skott är det dags att vakna upp nu.

Alicia Keys – “Show Me Love” (Visual Sonic Experience) ft. Miguel

Nytt från Alicia Keys! Hon börjar bli en ikon och har en lång karriär bakom sig med inte mindre än femton Grammy-vinster. Nu har det gått tre år sen hon släppte musik sist. För ett par veckor sen kom så låten “Show Me Love” tillsammans med Miguel. Till den släppte hon en musikvideo, eller ja, själv kallar hon det “sonic visual installation”. Den är lite som ett levande konstverk – långsamma bilder där vatten skapar häftiga effekter. I videon syns bland andra Michael B. Jordan. Enjoy!

Bästa svenska video:

Refused – “REV001”

Musikvideo-revolution! Refused levererar en grym dansvideo (!) där de kämpar mot nynazism, verkar det som, med sina synkroniserade danssteg i en lika delar militärisk och sensuell koreografi. Bandmedlemmen Kristofer Steen, som bland annat regisserat opera och med en filmutbildning i bakfickan, är regissör till det lilla mästerverket. Koreograf är den rutinerade Lars Bethke. Inget annat än succé och månadens bästa svenska musikvideo.