Maxida Märak: ”Det finns ljus i livet – vi måste bara leta”

Maxida Märak är en jojkande rappare med rötterna i Jokkmokk. Hon har tagit ton i Melodifestivalen, pratat i Sommar i P1 och hälsat på i Jills Veranda. Trots detta är det först nu hon släpper sitt debutalbum Utopi. HYMNs Natalie Eriksson tog ett snack med Maxida om plattan, aktivism och om att bara vilja hångla ibland.

Jag sitter på Playground Music. Här ska jag snart träffa albumaktuella Maxida Märak. Hon kommer prick på utsatt tid och slår sig ner.

Hur skulle du beskriva albumet?

– Som en slags sammanfattning av min syn på vår samtid, och en inblick i mina kanske djupaste tankar – speciellt från de senaste åren som varit extremt omtumlande. Musiken är en mix av mitt väldigt råa sound och det mer kommersiella. Sápmi är normen och texterna talar för sig själva. Det finns inte ett enda nödrim.

Utgår skivan från något specifikt ämne eller röd tråd?

– Vad är min Utopi? Hur lever vi egentligen för att uppnå det? Albumet är väldigt personligt och känslosamt, men samtidigt fullt med hopp. Jag vill också berätta om att det finns ljus i livet – vi måste bara leta lite ibland.

I Maxidas texter finns som sagt inga nödrim. Många gånger har hon suttit med fel producent eller hamnat i situationer där allt låser dig. Då släpper Maxida det projektet och påbörjar något nytt. Att tvinga fram något bara för att fungerar inte för henne.

”Jag skulle aldrig släppa någonting som jag inte tycker är skitbra”

– Jag skulle aldrig släppa någonting som jag inte tycker är skitbra. Allt det som har blivit låtar på skivan – det är bara texter som har kommit.

Typ som en dagbok?

– Ja precis, typ så. Det känns klyschigt att säga det. Jag är knappast den enda artisten som gör så, men jag tror att det är därför vi blir artister. Musiken är mitt bästa uttryckssätt och det är helt ofrånkomligt att inte skriva om det på något sätt rör mig.

Maxida är en artist som vågar skriva ocensurerat om sex och lust. På albumet finns låten “Svettig” som Maxida beskriver som väldig porrig. I en intervju som hon gjorde frågade journalisten om handlingen i låten var självupplevd.

– Jag tycker att det är så befriande. Det är ju så att en bara vill hångla ibland.

Du är aktivist och har varit det sedan barnsben. Hur började det?

– Det var när jag insåg att jag inte hade någon förebild som vågade gå emot även när det blåser rejält. Så jag bestämde mig jättetidigt för att bli den personen själv, att det är något slags mission. Jag har inga äldre syskon och inte haft någon som har skyddat mig. Så det har jag fått lära mig sen jag var liten, och för mig är det en trygghet att känna att inte går att rubba mig. Jag började tidigt för att jag blev utsatt tidigt. Men det är enormt skönt att kunna känna att jag kan styra.

Har du några tips för hur man kan börja stå upp för sig själv och sina åsikter?

– Jag tror på karma. Sen så tänker jag att vi har fått ett klimat där alltför många har glömt bort att skilja på rätt och fel. Det är som nu med våra partier. Förut var det rött och blått. Men nu är det liksom lila. Alla snuddar vid SD ändå. Det är obehagligt och jag tänker att varje kväll jag lägger mig vill jag ha ryggen fri. Jag vill känna att jag har gjort gott i livet och i världen.

”Vi har fått ett klimat där alltför många och glömt att skilja på rätt och fel”

Du har varit med i många radio- och tv-program som Sommar i P1 och Melodifestivalen. Hur har det varit?

– Skitkul! Det är perfekta program att nå ut genom. Jag började liksom med att stå i skogen och skrika och protestera. Men mitt mål var att ta mig upp på maktpositionen själv och florera bland politiker. Om det är någonstans där det sticker i ögonen på folk som inte håller med mig så är det i de folkliga programmen.

Maxida var mellanakt i Melodifestivalen 2018. Då fick hon frågan om Mello-tittare verkligen var hennes publik. Hon svarade nej.

– Det är precis därför. Varför ska jag predika för människor som redan vet? Jag måste ju ta mig till dem som inte aktivt väljer att lyssna på mig, och då är det här det absolut bästa. Samer vet ju vad jag pratar om. Det är ju inget nytt för dem. Det är de där svennebananerna och rassar/nassar eller goda människor som bara inte vet, som inte har sett eller hört. Men då måste vi nå dem och det här sättet utmärkt. Man får inte underskatta värdet i att få göra de här folkliga programmen.

Vad händer härnäst för dig?

– Nu är det promotion för den här plattan. Vi ska även släppa två musikvideor. Sen ska vi åka på turné och köra på livescenen som är det bästa jag vet, och så lite hemliga projekt. Förhoppningsvis får man hångla någon gång också.

Haha, du får skicka en låt som hint till den du vill hångla med!

– Smart, jag vet vilken jag ska välja.

Så har jag faktiskt gjort med ett par av dina låtar.

– Nähä! Vilka då?

”Kom” och ”Nu blåser det på månen”.

– Åh, vad kul!

HYMN har fått ett par vinylex av Maxida Märaks nya album Utopi att lotta ut. Sugen på att vinna en skiva? Svara på frågan nedan och skicka svaret till chefred@hymn.se senast fredag 11 oktober kl 10:00. Märk ämnesraden med ”Maxida Märak”.

Vilket år sommarpratade Maxida Märak i Sveriges Radios program Sommar i P1?