Per Hagman – Mellan hjärta & disco EP

I Volt (1994) skriver Per Hagman att souvenirer vars enda syfte är att vara souvenirer gör honom och/eller romanens berättarjag Vendela illa till mods. Ändå är det just en sådan souvenir som Per Hagman åstadkommit när den svenska litteraturens främsta dandy nu skivdebuterar. Mellan hjärta & disco EP är nämligen ett verk för de redan invigda, för alla oss som redan älskar Per Hagman förbehållslöst. Här ryms inläsningar av dikter skrivna mellan tidigt 90-tal och 2019, två låtar med The Sabrina, två längre texter samt en a cappella-version av ”Blinka lilla stjärna”.

The Sabrina, ett hobbyprojekt Per Hagman hade/har med Johan Skugge och Andreas Tilliander, låter som just ett hobbyprojekt. Habil och lagom ambitiös eurodisco som visserligen skulle göra sig bra på valfritt dansgolv på valfri klubb i valfri stad, men kanske inte kommer nämnas i några årsbästalistor. Ungefär som eurodisco är som mest. Det kanske mest intressanta med låtarna är att Hagmans har en mer än okej sångröst (även då den inte är förvrängd) och jag undrar osökt vad som hänt om han inte blev kickad ur alla band han sjöng i på 80-talet.

EP-skivans största behållning är inläsningen av ”Glittrar” från novellsamlingen Skugglegender, vilken mer och mer framstår som det vackraste Per Hagman någonsin skrivit. De vassa och alltjämt hagmanska formuleringarna blir liksom ännu mer drabbande då de läses av Hagman själv. Åtminstone adderas ytterligare några lager till den redan fulländade novellen.

Den – och att i ”Vi var sjutton och du sa” (från Allas älskare, ingens älskling) höra honom yttra fraser som ”läppglansförseglade flicköden” – gör EP:n nästan värd priset. Det är de spåren som har ett värde för andra än hardcorefansen och författaren själv. Kanske kommer det någon gång ett fullängdsalbum helt i den stilen, snarare än det kollageliknande ta-vad-som-finns-till-hands som är Mellan hjärta & disco EP.

[Tamiami Records, 30 augusti]

5