Dan Fröberg/Peeter Uuskyla – Speaking At The Perimeter Of An Immediate World

Frijazztrumslagaren Peeter Uuskyla har spelat med giganter som Peter Brötzmann, Peter Kowald och Cecil Taylor. Han var även medlem i Bengt ”Frippe” Nordströms Miljövårdsverket. På nya albumet Speaking At The Perimeter Of An Immediate World (Outerdisk) samarbetar han med konstnären och musikern Dan Fröberg.

Arbetsmetoden som ligger till grund för albumet bygger på inspelade trum- och pianosekvenser som Uuskyla skickade till Dan Fröberg. Dan har sedan använt detta material samt material från sitt eget ljudarkiv när han komponerat musiken.

Uuskyla syns ofta till i frijazzsammanhang. I det collageaktiga bygget som utgör Speaking At The Perimeter Of An Immediate World finns en del frijazz, men lika mycket av noise, konstmusik och drone.

”Space Mass” inleds med en röst som uttrycker: ”Now it’s getting to my brain” och där ett enkelt bluesinspirerat pianospel begravs i trumspel medan efterföljande ”Blood Time” parar ihop distade gitarrer, samplad marschmusik samt nonsens-sång av Peeter Uuskyla. Och mycket trummor ovanpå detta.

B-sidan upptas av den långa kompositionen ”Of This Great Light”. Över en droneaktig matta blir Uuskylas spel här mer framträdande. Resultatet är psykedeliskt och suggestivt.

[Outerdisk, 10 oktober]

7