HELGA släpper ny EP lagom till höstmörkret

Foto: Erik Larsson

HELGA är artisten från Avesta som hämtar sin inspiration från Dala-skogarnas daggiga drömvärld. Ångestladdad postrock förädlas med så väl goth och black metal som folkinfluenser när hon skapar sin musikaliska värld. På fredag släpper hon sin andra EP, The Autumn Lament.

HELGA hejar glatt på mig från andra sidan av en knackig skype-länk. Hon fnittrar och skruvar nervöst på sig när vi startar intervjun. Att HELGA är ovan vid intervjusammanhanget kanske inte är så oväntat, hon gjorde så sent som i maj sitt första liveframträdande då hon med två vänner supportade Jonathan Hultén (Tribulation) inför ett hundratal sittande åskådare i Gävles gamla katolska kyrka.

”Jag trodde inte att folk skulle vara så intresserade av min musik”

– Arrangören för spelningen i Gävle kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att öppna för Jonathan. Jag bara: ”Oj, kul. Javisst!” Tydligen hade arrangören hört talas om mig via vänner och det visade sig att han också var från Avesta. Han tyckte att min musik skulle passa Jonathans. Det var inte alls som jag trodde att det skulle vara, jag trodde inte folk att skulle vara så intresserade av min musik. Jag hade inte några förväntningar om man säger så. Men det var så roliga, publiken var så fina och glada. Det blev verkligen en jättebra spelning, för att vara min första.

Foto: Ashley Joncas

Utöver spelningen med Tribulations frontman har HELGA samarbetat med brasilianska metalbandet Piah Mater och svenska Hermóðr. Hon har även agerat som fotograf för Hyperion. Hennes egen debut, Nebulous, kom förra året och nu har hon alltså arbetat fram en ny EP lagom till höstmörkret.

Är det en klagan för hösten vi kommer att få höra den 20 september?

– De flesta av mina sånger är ganska melankoliska och det känns som att de passar på hösten, det blev en passande titel. Den är fem låtar som skiljer sig en del från varandra och precis som på min första EP finns det både lugna och tunga låtar. Det instrumentala som gitarr, trummor och stråkar spelades in i Brasilien medan sången spelades in i Falun. Min producent bor i Brasilien och det var även där som mixningen sköttes.

”Min producent bor i Brasilien och det var även där som mixningen sköttes”

HELGA agerar som att hennes brasilianska kontakt vore den mest självklara i världen. Hon verkar oförstående till min fascination kring det hela men berättar öppet om processen.

– Det började med att min producent Luiz Felipe Netto och jag brainstormade kring arrangemanget av musiken över internet. Det var inte alltid det lättaste men Luiz är väldigt duktig, jag är så imponerad att han tog hand om allting. Han letade upp brasilianska musiker som kunde spela den musik jag ville ha, även till stråkarna. Mina demos är ofta två till tre minuter långa men Luiz gör min musik längre, han ser dem på ett helt annat sätt. Min favorit på EP:n, ”Mörker”, var inte alls så lång från början men vi kom överens om att låten måste få andas. Det har varit väldigt lärorik för mig, jag har aldrig jobbat med en producent tidigare. Med hans hjälp blev ”Mörker” väldigt filmisk.

Helga visar vad hon menar genom att sjunga några toner för att sedan skratta och be om ursäkt samtidigt som hon håller för munnen, som om något oanständigt hoppat ur henne. Vår halvtimme tillsammans är på så sätt både rolig, annorlunda och lite märklig.

Foto: Erik Larsson

När det är dags att avsluta berättar hon att hon befinner sig i Storbritannien för att hålla i auditions för nya bandmedlemmar.

”Jag letar efter gitarrist, trummis och basist”

– Jag letar efter gitarrist, trummis och basist. När jag har fått ihop ett band så ska jag börja spela live så fort jag kan. Jag har skickat ut två annonser med en form av CV som ska täcka vad min musik handlar om, sen får intresserade höra av sig med en inspelning. Jag har precis börjat men det är faktiskt ganska många som har kontaktat mig redan. Jag hoppas vara klar inom en månad.

Vi kan alltså räkna med att HELGA inom en snar framtid är redo att möta sin publik med en ny uppsättning musiker. Fram till dess får vi förkovra oss i The Autumn Lament.

The Autumn Lament’ släpps 20 september via Icons Creating Evil Art och CMG Holding AB.