Whitney på Pustervik – en bra mix av gammalt och nytt

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Göteborg grönskade och log denna tisdagskväll och det var en vacker inramning runt Järntorget. Trots att Way Out West stod på tröskeln så var det mycket folk på Pustervik när jag kom dit vid åttatiden. Whitney var på programmet så det kändes tämligen lätt att slita sig från kvällssolens strålar och gå in i den dunkla konsertlokalen.

Whitney kommer från Chicago, Illinois och jag såg dem i samband med deras spelning på Pustervik under Way Out West 2016. Då hade de släppt det fina debutalbumet Light Upon the Lake tidigare under sommaren och nu väntar uppföljaren Forever Turned Around på att släppas senare i augusti.

Bandet spelar en mix av vacker, ren rock och folkrock med några stänk av soul och deras bleckblåsarrangemang är ofta väldigt snygga.

Man skulle kanske kunna säga att Whitney uppstod ur spillrorna av fina Smith Westerns som jag bland annat hann se under Primavera Sound i Barcelona 2010, innan de splittrades 2014. Gitarristen Max Kakacek och sångaren och trummisen Julien Ehrlich ingick i alla fall i Smith Westerns.

Det var sju musiker som gick på scen vid kvart i nio till tonerna av Arthur Russells ”I Couldn’t Say It To Your Face”. De inledde med ”The Falls” i orangeblått ljus vilket var en fin inledning.

Det blev en bra mix av gammalt och nytt. ”Dave’s Song” och ”Polly” var två höjdpunkter från den äldre avdelningen. Den sistnämnda toppades av en fin trumpetavslutning.

Bland de nya låtarna, som jag aldrig hade hört förr, var det främst ”Day and Night”, ”Forever Turned Around” och avslutande ”Friend of Mine” som gjorde mig extra glad. Det ska bli spännande att höra den nya plattan även om jag inte tror att den kommer att skilja sig väldigt mycket från Light Upon the Lake. Det var i alla fall väldigt lite under spelningen som indikerade det.

Det blev extranummer, utan att bandet lämnade scenen (de tog bara en kort paus), och då spelades så klart storhiten ”No Woman” till kvällens största jubel.

Konserten avslutades definitivt med senaste singeln ”Valleys (My Love)”. Det var en fin timme vi fick tillsammans med Whitney.

Denna spelning kan betraktas som startskottet på en väldigt fin konsertsäsong som Woody West har skapat för oss på olika klubbar i Göteborg med artister som till exempel Dylan LeBlanc, Nikki Lane, Courtney Marie Andrews, The Mountain Goats och Nicole Atkins. För detaljer hänvisas till http://woodywest.com/konserter/ men först av allt kör vi Way Out West.