Femmuze lyfter lokala singer/songwriters under Malmöfestivalen

På fredag invigs årets upplaga av Malmöfestivalen och nytt för i år är att det kommer att finnas en särskild Malmöscen där den lokala livescenen ska visas upp och hyllas.

De olika kvällarna på Malmösscenen kurateras av intressanta aktörer, bland annat skivbutiken Rundgång, bolaget Malmö Inre, jazzklubben Bullret, musikkollektivet So&Such och Femmuze – en oberoende konsertarrangör som främst verkar för att lyfta kvinnliga lokala akter. HYMN tog ett snack med Sabina Chantouria och Jenny Johansson från Femmuze.

Kan ni kort berätta om Femmuze och om er verksamhet?

– Vi som har startat Femmuze (Sabina Chantouria, Jenny Johansson och Sonja Skibdahl) är själva verksamma artister och låtskrivare. Vi träffades genom ett nätverk för kvinnliga musiker och gemensamma spelningar. Under åren som vi spelat live, har vi märkt att det saknats en livearrangör som fokuserar på en mer jämställd och lokal musikscen. Vårt mål är att lyfta fram independent-akter inom varierande genrer och bidra till kreativ gemenskap i stark DIY-anda. Vi är en oberoende musikarrangör och började därför med att söka finansiella medel genom stipendium, för att kunna anordna vår första livekonsert med olika artister. Den hölls på Victoriateatern ett halvår senare. Sedan dess har vi arrangerat konserter på bland annat Malmö Live, Råhuset (Köpenhamn) och nu Malmöfestivalen.

”Vårt mål är att lyfta fram independent-akter inom varierande genrer och bidra till kreativ gemenskap i stark DIY-anda”

Vad har ni för relation till Malmöfestivalen sedan tidigare?

– Vår relation till Malmöfestivalen har säkert varit som för många andra, en möjlighet att bland annat upptäcka ny musik eller se sin favoritartist eller band. För oss är festivalen ett mötesplats som framhäver ett mångkulturellt Malmö där alla är välkomna. Vi har sedan start haft en dröm om att få samarbeta med Malmöfestivalen i ett liknande arrangemang och vi är superglada för att de nu etablerat en ny Malmöscen, som fokuserar på lokala förmågor. Det finns så många bra musiker i området som borde få möjlighet att uppmärksammas.

Hur gick tankarna när ni bokade denna gång?

– Vårt fokus har legat på att boka både up & coming och mer etablerade independent-akter som tidigare inte spelat på Malmöfestivalen. Vi vill framförallt lyfta fram lokala singer/songwriters inom varierande genrer såsom pop, rock, americana, blues och folk. För oss är det även viktigt att bibehålla vårt fokus på en mer jämställd könsfördelning mellan akterna.

Någon programpunkt ni särskilt vill tipsa om?

– Vi har ett grymt program med en bred variation av artister och vi vill därför lyfta fram samtliga akter som vi presenterar under kvällen: I’m Kingfisher (17:00), Stories from Gem (18:00), Cicci Landén (19:30), Sabina Chantouria (20:30) och Tim the Lion Tamer (22:00). Alla har egna personliga uttryck som kan locka flera olika målgrupper.

Vad har ni annars för planer framöver?

– Att fortsätta etablera oss som livearrangörer, anordna fler konserter och festivaler i Öresundsregionen samt ingå samarbete med andra arrangörer.

Du hittar karta och fullständigt program för Malmöscenen här.