Dansvänlig pop med Det brinner på Nefertiti

Arkivbild. Foto: Evelina Andersson Ericsdotter/Rockfoto

Det var länge sedan jag var på Nefertiti och ganska länge sedan jag såg Det Brinner. Den kombinationen gjorde att jag begav mig till Göteborg under onsdagskvällen. Efter några dagar med värmebölja så hade vindarna vridit mot Nordost och det var ett lätt sommarregn som föll från den gråa göteborgshimlen.

Det Brinner är Matilda Sjöströms soloprojekt. Den fina debut-EPn Du är inte värd mig släpptes 2016. Därefter har det blivit några singlar och debutalbumet Så låt mig vara släpptes 2017.

Det var en härlig stämning i den vackra källarlokalen med de härliga tegelväggarna när jag kom dit vid åttatiden. Bakom scenen hängde ett mörkt skynke med Nefertitis klassiska logga och en lång rad med mindre gröna och röda lampor.

Strax därefter gick Det Brinner på scen och denna kväll var det sex musiker som gick upp på scenen i färgglada och skitsnygga scenkläder. De inledde med ”Har aldrig varit där”, fortsatte med ”Mörkare” och favoriten ”Sanna sanningen”. Det lät utmärkt redan från början.

Matildas musik med Det Brinner beskrivs inte sällan som gråtdisco och jag har själv använt ordet vid några tillfällen, men för den som inte är bekant med begreppet går det även att beskriva musiken som dansvänlig pop av bästa märke. Kombinationen av skickliga musikarrangemang, berörande texter och Matildas strålande sång lyfter ofta fram låtarna.

Två låtar berörde mig särskilt denna kväll och det var ”Nattvagnen hem” som fick en stor och vacker ljudbild samt ”Du är inte värd mig” som avslutades med ett mäktigt gitarrsolo av Joakim Fritzner, som troligen till och med distraherade spårvagnschaufförerna vid Grönsakstorget.

Konserten avslutades efter ungefär en timme med ”Så låt mig vara” och det blev välförtjänta applåder som gjorde att musikerna snabbt kom tillbaka till scenen och inledde en ny låt som jag gissar kan heta ”En gång, ingen gång” och allt avslutades med ”Jag lovar dig”.

Strax innan sista låten bjöds Alice b upp på scenen (hon sjunger även på studioinspelningen, om jag minns rätt) Den lite överrumplade Alice gjorde så klart en strålande insats och det blev en väldigt fin avslutning på en härlig konsert.

Under torsdagskvällen spelar Det Brinner i Uddevalla och det bör du inte missa om du är i närheten.