Poison Idea skapade svallvågor på Pustervik

Min helg avslutades med spelningar i Göteborg. Från början var det tänkt att detta skulle gå av stapeln på lördagskvällen, men eventet flyttades till söndagen och det passade mig perfekt. Det rådde ändå lördagskvällsstämning i lokalen och det var tre härliga bokningar åt punkhållet på Pustervik. Fina Club Slacker stod som värd och ”Picking Garbage” med Rome Is Not A Town dundrade ut ur högtalarna när jag kom fram strax före klockan åtta.

Först ut på scen var Pablo Matisse som består av medlemmar från etablerade storheter som Division of Laura Lee, Soundtrack of Our Lives och Affordable Hybrid. De släppte sin debutplatta Rise i höstas och jag såg dem för första gången när de öppnade för Hot Snake på Pustervik för några månader sedan. Kvällens spelning påminde en hel del om den gången. ”Rise” revs av i början i rött sken, ”Wasting Light” fick en snygg blåvit inramning, Fugazi-covern ”I’m So Tired” lät utmärkt och avslutande bob hund-klassikern ”Allt på ett kort” var strålande. Det som var den stora skillnaden mot förra gången jag såg dem var att vi bjöds på tre nya låtar som vittnade om att det finns mycket bra på gång. Detta band, med Per Stålberg i spetsen, går från klarhet till klarhet.

Twin Pigs släppte sitt andra album Scandinavian Nightmare i fjol och i samband med det upptäckte jag detta Stockholmsband på allvar. Märkligt nog har jag inte sett dem tidigare. Kvartetten gick på scen klockan nio och inledde blytungt med ”I Hate My Brain” som följdes upp av strålande ”Push The Button” i blått sken. Det lät mycket bra och efter en stund började delar av Pustervikspubliken dansa.

Vi bjöds på en härlig halvtimme, full av energi, och de skickliga musikerna och publiken synkade fint, främst under andra halvan av spelningen. Höjdpunkterna var många men om jag begänsar det till två, utöver den nämnda inledningen, så blir det ”Lollipop” i snyggt orangevitt sken och ”Scandinavian Nightmare”. Detta lät väldigt bra och jag hoppas att våra vägar snart möts igen.

Det var en härlig atmosfär på Pustervik denna kväll som även smittade av sig på Järntorget. Att det var lite gråa moln på himlen gjorde inte så mycket för det var sommarvarmt i luften ändå.

Sist ut var legendariska punkbandet Poison Idea från Portland, Oregon och de var främst aktiva under 1980-talet och början av 1990-talet. Därefter har de turnerat sporadiskt. Bandet albumdebuterade med Kings of Punk i mitten av 1980-talet och den plattan är fortfarande en milstolpe inom genren, om du frågar mig. De har spelat i Sverige några gånger och denna turné var annonserad som bandets allra sista.

Vid tiotiden gick de fem musikerna på scen. Det gick nästan att ta på publikens förväntningar när draperiet drogs åt sidan och sångaren Jerry A. tog taktpinnen. Det kändes dock som en lite trevande start, men det gick snabbt över när klassiska ”Just to Get Away” inleddes. Därefter bjöds vi på en härlig sammanfattning av deras fina katalog. ”Plastic Bomb” dundrade fram i rödblått sken medan ”Deep Sleep” skakade om hela västra Göteborg så att älvens svallvågor säkert träffade Hisingen stenhårt. Det blev extra effektfullt under ”Alan´s On Fire” och det dansades hårt men hjärtligt vid scenen.
Spelningen tog slut efter drygt en timme och det skreks efter extranummer. Musikerna som var på väg att lämna scenen stannade upp, påpekade att de skulle spela en önskelåt och inledde ”The Badge” i grymt snyggt blåorange ljus.

Trots lite strul med mikrofonen under spelningen var Jerry A. på utmärkt humör och när jag var tvungen att lämna lokalen på grund av hemresa hörde jag honom tacka publiken, Pustervik, DJ:s, Pablo Matisse och Twin Pigs. Det var en utmärkt avslutning för min del och när jag nästan var ute på Järntorget hörde jag att det bullrade från konsertlokalen igen. Vilken eller vilka låtar de avslutade med vet jag inte. Jag vet däremot att jag summerade en väldigt trivsam söndagskväll på Pustervik och om detta var det sista vi såg av Poison Idea i Sverige så var det ett väldigt fint avslut. Stort tack.