Musikvideor du inte vill missa – juni

Avsätt en halvtimme av semestern till att förlora dig i känslosamma, provokativa, psykedeliska och underhållande musikvideor som berör allt från HBTQ-frågor till krigsscenarion. Några av juni månads viktigaste videor kom från Shura, Tove Lo och Taylor Swift. Sofie Tedenstad Svebring guidar dig.

Pink Noise – “Too Hot”

Detta vill du inte missa – även om du genast nästan ångrar att du sett det. Troligtvis den mest psykedeliska musikvideon därute just nu. Hård elektronisk musik och häftiga men äckliga scener från debuterande elektrogruppen Pink Noise. Videon är ett verk av franska regissören Kim Chapiron, som bland annat gjort långfilm och haft kollektiv ihop med en annan musikvideolegendar, nämligen Romain Gavras (M.I.A. – “Bad Girls”, “Born Free” m.fl.).

Shura – “religion (u can lay your hands on me)”

Brittiska alternativpopartisten Shura har fått uppmärksamhet här på HYMN tidigare, både för sin musik och sina mysiga, härligt provocerande musikvideor som ofta har HBTQ-tema. Denna gången leker hon med teman som religion och sexualitet.

Taylor Swift – “You Need To Calm Down”

En annan video med HBTQ-tema. Den här kommer från giganten Taylor Swift. Roligt att hon gör en sådan video – och sättet hon gör det på är absolut underhållande (om än väldigt, väldigt bubbelgumaktigt). Om man gillar prideparader gillar man detta. I videon syns kändisar som Katy Perry, Ellen Degeneres och Rupaul. Se helst hela videon för det kommer många underhållande scener framåt slutet.

Mashrou’ Leila – “Cavalry”

Nu över till något betydligt lugnare och mer avskalat men minst lika provokativt: En dokumentärfilmslik video från det libanesiska indiebandet Mashrou’ Leila som utspelar sig i en krigszon. Det ger iallafall mig ont i magen att se de små, kaxiga barnen som sätter sig upp mot soldaterna. Detta är inte första gången bandet gör en stark, vacker och provokativ musikvideo (se till exempel “Roman”).

Bästa svenska video:

Tove Lo – “Glad He’s Gone”

Äntligen en video från Tove Lo som jag tycker om! Här har hon tagit hjälp av regissörerna Vania Heymann och Gal Muggia som bland annat gjort uppmärksammade videor som DJ Snake“Magenta Riddim” och Coldplay “Up & Up”. Det är humoristiskt, storslaget och samtidigt väldigt lätt att känna igen sig i. Ni vet den där bubblan man kan gå in i när man pratar i telefon med sin bästa vän som har problem och helt glömmer bort världen runt omkring sig…