VIDEOPREMIÄR: Isoberlinia – ”Wash”/”Heartcage”

Stockholmsbaserade Isoberlinia har jämförts med giganter som Massive Attack och Slowdive och även om bandet endast har släppt singlarna ”Wash” och ”Heartcage” är det omöjligt att missa gruppens rötter i det suggestiva och industriella 90-talet, där nämnda influenser står som eviga tidsmarkörer.

Isoberlinia fångar samma tidlösa känsla som ovanstående band, men som lyssnare ska du inte göra misstaget att vifta bort gruppens atmosfäriska och syntbelöjade popmusik som trött nostalgi. Musiken har något eget och de stämningsfulla ljudkulisserna får en att bli ett med låtarna. Shoegaze blir inte bättre än så här.

Nedan premiärvisas videorna till nämnda singlar, men först en kort intervju:

Berätta om debutsinglarna och varför ni släpper två videor parallellt. 

– ”Heartcage” och ”Wash” är de två första låtarna på EP:n och introduktionen till Isoberlinia. De är syskon, sprungna ur samma känslor men med olika uttryck och identiteter. Singlarna släpptes tätt inpå varandra och det känns naturligt att de visuella utrycken för dem båda presenteras samtidigt. De hänger ihop, även om de är väldigt olika. Allt foto kommer från dokumentärfilmaren Bertil Nyström, som vi sedan redigerat. ”Heartcage” visar en man som genomgår strålbehandling. Att laga något som är trasigt. Fotot i ”Wash” kommer från filmen Det vita berget som handlar om nedläggningen av en kalkgruva och linbana i Bergslagen. En nedmontering av något som spelat ut sin roll. En reningsprocess.

Hur viktigt är det att ha ett eget visuellt uttryck? 

– Väldigt viktigt. Vi vill att det ska förmedla en känsla tillsammans med den musik vi gör.

Vad hade ni för ingångar vid inspelningen av låtarna? Influenser och så vidare.

– Det blir på ett speciellt sätt när vi gör musik ihop. Vi har olika musikaliska rötter med ena benet i elektronisk musik och andra i gitarrdriven musik, med shoegaze som primär inspirationskälla. De två världarna får fusionera fritt. Musiken är skriven och inspelad i vår studio i Stockholm, ett gammalt ombyggt skyddsrum under jord. Texterna skrevs i Los Angeles. Ovan jord.

Kommer resterande låtar på kommande EP:n att följa samt mönster som ”Wash” och ”Heartcage”?

– Alla fem låtar på EP:n har en röd tråd, en gemensam tematik. Men om ”Heartcage” och ”Wash” är syskon så är resterande tre låtar mer avlägsna släktingar. Delar blod, men inte nödvändigtvis paradigm. Nästa singel, som släpps i augusti, står ut mest.

Har ni några livespelningar inplanerade?

– Inget inplanerat just nu, men vi vill ut och spela i höst. Antingen bokar någon oss på eget initiativ efter att ha hört det vi gör, eller så får vi se till att det händer.

Och här kommer den andra videon.

Isoberlinias självbetitlade debut-EP:n släpps via Black Hair Records den 29 augusti.