Hot Breath – en efterfest som aldrig tar slut

Foto:  Chiara Tanzi

Göteborg är verkligen staden på G när det gäller rockmusik. För några dagar sedan släpptes nyheten om den nystartade supergruppen Hot Breath från Göteborg – som består av medlemmar från Honeymoon Disease, Hypnos och Grand. Idag fredag den 28/6 släpper de sin debutsingel via The Sign Records. Läs vår Q&A med Hot Breath.

Vilka och vad är bandet Hot Breath? Kan ni berätta lite om er själva och hur Hot Breath kom till?

– Hot Breath är ett energiskt och svängigt rockband som består av Jennifer Israelsson (sång och gitarr), Jimmy Karlsson (trummor), Karl Edfeldt (gitarr) och Anton Frick Kallmin (bas).
Bandet bildades under hösten 2018, kort efter att Jimmy och Jennifers tidigare band Honeymoon Disease bröt upp. Vi var då fast beslutna om att fortsätta lira ihop och det tog inte lång tid innan det blev en ny och fräsch kvartett. Alla kände varann sedan tidigare på olika håll. Anton och Karl lirade i varsitt band redan (Hypnos resp. Grand) men i och med att flera av oss hade snackat under längre tid om att hitta på nya roliga projekt ihop så skedde allt rätt naturligt. Vi tog en öl ihop, vilket snabbt blev två, tre och sen var det spikat på den fjärde.

”Vi tog en öl ihop, vilket snabbt blev två, tre och sen var det spikat på den fjärde”

Härligt! Vilket fantastiskt bandnamn ni har förresten, och i kombination med bandbilderna så är det verkligen klockrent! Hur kommer det sig att det blev namnet ”Hot Breath”?

– Tack! Det tog ett jävla tag innan det satt faktiskt. Vi fokuserade först och främst helhjärtat på musiken och tänkte att namnet då kommer naturligt. Men det visade sig vara tvärtom, haha. Hot Breath ringar i alla fall in vårt sound bra. Snyggt, stilrent och sexigt, men kan samtidigt vara rått, smutsigt och lite sådär skönt obekvämt.

På sociala medier kan man hitta ett litet smakprov av singeln – en riktigt läcker trailer med råtuff musik, rök och logga i blinkande neon. Hur skulle ni beskriva er musik?

– Hot Breath är din efterfest som aldrig tar slut. Soundtracket till din ändlösa ölslatt och kyssen du inte minns. Musiken är intensiv, rivig och jävligt kul. En mix av det vi spelat tidigare toppat med den tidiga punken från 70-talet och ett livat popsväng.

Foto: Marcus Ericsson

Har ni några influenser som inspirerar ert sound?

– För många för att nämna vid namn. Trots att vi har olika musikaliska bakgrunder när det kommer till sound så finns det en solklar och stark grund av hårdrock såklart. Men vi vill försöka hålla det så öppet som möjligt och plockar från allt vi gillar, oavsett om det är heavy metal, punk, pop eller 80-tals-glam och disco. Så länge vi lyckas göra en egen modern touch på det och det känns intressant och kul så funkar det för oss. Vi diggar band som gillar att ta ut svängarna, både med sitt sound och liveframträdande.

”Låten beskriver en tuff och svettig rollerderby-match där vinsten inte bara är en guldmedalj, utan även en första plats i livet”

Kan ni berätta lite om er singel ”Got It All”?

– Den skriker ut känslan av att ta kontroll över sitt liv. Låten beskriver en tuff och svettig rollerderby-match där vinsten inte bara är en guldmedalj, utan även en första plats i livet. ”Got It All” var faktiskt den första låten som vi skrev under vårt första jam ihop.

Vad har ni för andra planer inför framtiden?

– Inom en snar framtid så är det ett EP-släpp som gäller, vilket vi har planer på för hösten via The Sign Records. Sen är det full gas och vi vill ut och spela så mycket som möjligt. Hot Breath ska upplevas live, och även om vi älskar att spela in och släppa musik, så är det spelningarna vi brinner för. Det finns en hel del på gång där och även om vi är helt färska från ugnen så finns det redan nu massor gig planerade till hösten. Så håll andan, för nu åker vi!

Lyssna på ”Got It All” nedan: