En spellista för sommaren 2019

För tredje året i rad bjuder vi på en spellista för sommarmånaderna till alla som gillar gitarrbaserad pop av band och artister som är lite mer underground. Tyvärr finns det inte nog med tid i världen för att skriva om alla fantastiska släpp här på HYMN, så på denna lista har vår skribent Krister Bladh samlat favoritlåtar från de senaste månaderna. Temat är tillbakalutad garage, somrig pop och fjäderlätta discovibbar.

Såhär efter midsommarhelgen kommer tankarna om att dagarna bara kommer bli kortare – då kan man behöva lite motivation att fånga dagen och inte glömma bort att semestern ligger runt hörnet för de flesta. Denna låtlistan är till alla som älskar sommaren. Det artisterna på min sommarlista har gemensamt är att de flesta släppt nytt material under de senaste månaderna. Några låtar kommer till och med från debuterande artister, som till exempel amerikanska Ambar Lucid, Brijean (från Toro y Moi) och Nicole Yun (från Eternal Summers).

Ambar Lucid

Från Holland har vi med Jacco Gardner och hans senaste skiva Fading Cosmos. Jag tog också med en låt från hans andra band Bruxas, även om den är från 2018. Där gör han musik tillsammans med Nicola Mauskovic. På listan hittar ni även Mauskovics egna projekt The Mauskovic Dance Band samt Altin Gün och Eerie Wanda – två band som han tidigare spelade trummor för.

I Frankrike har det släpps en hel del pop med disco-influenser i år. Jag tänker bland annat på Vendredi sur mer, som från början kommer från Schweiz och har hypats av både franska Vogue och coola Please! Magazine. Hon är inte med på listan eftersom jag gissar att många redan känner till henne. Däremot är L’Imperatice med, eftersom deras första album äntligen släpptes utanför Frankrike i år. Även Clea Vincent, Voyou, Alice et moi och Paris-födda Lou Rebecca är med. Lou Rebecca är nu bosatt i Austin och jag väntar med spänning på hennes första album som ska släppas någon gång i sommar. Camp Claude, som nyligen släppte sitt andra album, är även hon från Paris.

Jag brukar vanligtvis ha med en massa låtar från Australien men den här gången får ni nöja er med RVG, Rebell Yell och The Gooch Palms. De senare har i och för sig tillbringat några år i Kalifornien, en delstat som faktiskt är överrepresenterad på den här listan, men det kanske inte är så märkligt då vi är många som förknippar Kalifornien med sommar, strand och solblekt popmusik.

Pylône

Några av de bästa låtarna kommer just därifrån: ”Honey” från Drugdealers nya skiva Raw Honey, som får guldkant av Weyes Bloods vackra stämma. Öppningsspåret av Avalon Lurks är också en låt som har satt sig i min hjärna. Precis som hennes förra singel ”Deadbeat Boy” bygger ”Papi Chulo” helt och hållet på en sampling från en annan låt, mer tänker jag inte säga. Kolla även in den fantastiska videon av Ambar Navarro, som gång på gång i år visat att han är en av vår tids främsta musikvideo-regissörer. Inner Wave, Patience, Mexico City Blondes, Winter, Bedouine, Pearl Charles och Jay Som är alla från Kalifornien även de.

Lilla Sverige får vara med på ett hörn med Pylônes debutspår ”Keep Me In the Dark” och Ängie, som precis gjort en EP tillsammans med amerikanen och numera Malmö-bon Harrison First.

Ha en fantastisk sommar!

Lyssna på spellistan nedan: