Muskelrock på Tyrolen 2019 – den ultimata festivalupplevelsen

HYMNs Charlotta Andersson var på plats och upplevde Muskelrock på Tyrolen i Blädinge – världens kanske nördigaste och mest familjära heavy metal-festival.

Sedan min upptäckt av den fantastiska undergroundscenen Plan B i Malmö så har jag fått en mängd fina vänner. Dessa har väldigt ofta berättat om Muskelrockfestivalen – vilket gjort mig extremt nyfiken. Nu äntligen, efter många om och men, så är det dags för min Muskelrock-debut. Väl sittandes på tåget mot Alvesta så bestämmer jag för mig att vara öppen för vad som händer och låta det hända – ”go with the flow” och så vidare. Detta för att uppleva det hela i all sin prakt och glamour.

Med det sagt så anländer jag till Alvesta station och hakar på ett par irländare, en holländare och en italienare, som jag kan se ska till Muskelrock. För har du skinnpaj, någon heavy metal-t-shirt (gärna med ett obskyrt band eller en gammal t-shirt med ett legendariskt band – kan vara Venom, men en King Crimson-t-shirt är helt ok), jeansjacka med patch och pins, extremt tajta eller 70-tals v-jeans, kanske några skinndojjor eller sneakers à la 80-tal – så ska du antagligen på heavy metal-festival.

Jag och mina nyfunna vänner tar en Muskelrock-taxi och anländer till festivalområdet, efter lite tjöt med rediga smålänningar i campet så drar jag vidare in på Tyrolen.

Ute på landsbygden i Blädinge, utanför Alvesta i Småland så ligger den välbevarade 60-talsparken Tyrolen. För det första är det magiskt vackert, känslan är som om det vore midsommar varje dag. Från och med denna upplevelse så är det en av mina absoluta favoritplatser i Sverige.

Festivalen Muskelrock på Tyrolen har funnits sedan 2009 och har sedan dess dragit till sig artister och publik från världen över. Det är en lagom stor festival där allt känns så genomtänkt och välorganiserat; alltifrån Muskelrock-taxin, maten på plats, campet, bandschemat och andra aktiviteter så som bordtennisturnering.

Witch Cross

Första dagen bjuder på en mängd spännande band och kyla. Samtidigt som jag tänker: ”Min dumma nöt att jag glömde långkalsongerna!” så stöter jag på ett par vänner och inbitna Muskelrockbesökare från Malmö. De erbjuder mig en plats i deras husvagn. Vilken grej! Det är lite av Muskelrock i ett nötskal – man ser efter varandra.

I husvagnen så får jag ytterligare två nya vänner, bla en illustratör och 3D-artist och engelsman som visar sig vara f.d. gitarristen i det grymma drone/rock-bandet Bong från Newcastle. Vad är sannolikheten för att det ska hända?

Några av torsdagens musikaliska höjdpunkter blir bland annat bandet Nightmärr från Göteborg som lirar riktigt schyssta arrade låtar som innehåller snygg stämsång och tunga riff. Legendariska Witch Cross och röjiga Indian Nightmare blir också två höjdpunkter.

Något som slår mig är att spelordningen är variationsrik på Muskelrock. Det är en heavy metal-festival, men även andra retroband passar in i schemat. Band som doom-bandet Alastor och rock/soul-bandet The Reputations är exempelvis två band som bidrar till denna variation. Öronen skulle bli rätt trötta efter ett tag om det hade varit tio speed metal-band som skulle spela efter varandra.

Senare under kvällen lirar Glitter Wizard, som är glitter och glamour, som ABBA fast upphöjt till tio. Det är galet bra och min favoritögonblick från den spelningen är snubben i cowboyhatt vars uppgift i bandet är att vara skön och göra knasiga grejer för att få igång publiken ytterligare.

Exciter

Ett stort dragplåster på denna festival är kanadensiska speed metal-pionjärerna Exciter. Extremt tajt band med nya gitarristen Daniel DeKay (bland annat känd från Youtube-kanalen BangerTV som diskuterar, recenserar och fokuserar på metalmusik) som lirar virtuost och helt rätt i stilen.

Första dagen avslutas med ett besök i Tent of the Wizard – ett cirkustält i miniatyr utanför området. Där spelar Malokarpatan black metal. Wow vilken ljudbild! Ett stort plus till ljudteknikern som lyckats få till det där goa lo-fi soundet man vill ha när man lyssnar på tidig black metal.

Dagen därpå skiner solen och jag hänger med mina husvagnsvänner på en promenad till en lokal bredvid en kyrka, där frukost och dusch finns till förfogande. The “muskelrock experience” fortsätter sedan till badplatsen. Efter att ha gått på en stig och sedan över en åker så kommer man till en badplats mitt i den småländska idyllen. Det är bland annat detta som är skönt med Muskelrock – att det finns saker att hitta på innan konserterna drar i gång, det är liksom ingen dötid. Det är nästan lite retreat-känsla på förmiddagen och sedan drar festen och konserterna igång på eftermiddagen.

Fredagen inleds starkt med Electric Citizen. Hajpade Idle Hands fortsätter sedan med sin säregna goth/emo-stil blandat med heavy metal, med låttexter som “I dream of you, I dream of dragons”. De mer folkrockiga banden Wucan och Second Sun är två favoriter som spelar lite senare under kvällen, de har mycket energi och det är en skön stämning som skapas med publiken.

Mansion

Sedan får jag nog vara med om den mest röjigaste traditionen som finns på Muskelrock. I campingområdet har bandet E. Hilterz dragit upp en miniscen, de lirar lite Eddie Meduza-låtar och låtar i liknande uttryck. Konfetti sprutar, solen skiner, ölen flyger och crowdsurfing sker non-stop.

Mina inbitna heavy metal-fans från husvagnen berättar för mig om det svenska heavy metal-bandet Universe som ska spela senare under kvällen. Att de bara spelade in en fantastisk skiva år 1985 och sedan splittrades. Att de nu har återförenats. Vilken spelning de gör! Grymt ljud, låter bättre live än på skiva. Mina tankar går lite till Europe, fast ändå med ett eget sound.

Sedan lirar det legendariska bandet Pagan Altar som bildades 1978 i England. De spelar en slags doom metal och har blivit musikaliska förebilder för många band världen över.

Mansion avslutar sedan ett hypnotiskt set inne på Tyrolen, medan Tent of the Wizard fortsätter natten med obskyra mörka band och DJ.

Dagarna efter bjuds det på ytterligare maxade band såsom Sortilège – som enligt mina två husvagnskompisar gjort den ultimata heavy metal-låten, ADX, Occvlta och folkproggbandet Orkan från Göteborg för att nämna några.

Efter att ha upplevt Muskelrock 2019 så är den genomgående tanken som slår mig: Det är häftigt, imponerande och beundransvärt att Muskelrock-arrangörerna har en extrem medvetenhet i vad de bokar. De har stenkoll heavy metal-genren, på legenderna i kombination med att de har en känsla för vad som är “inne” innan det blir “inne” – och är öppna för lite variation som ändå passar in i deras nisch. Med detta och det jag tidigare nämnt – Tyrolen som festivalområde, logistik, aktiviteter, mat osv – så har de skapat den ultimata festivalupplevelsen.

Muskelrock är inne på sin elfte upplaga av festivalen och visar med det och det ovannämnda att festivalen ett levande exempel och föredöme på hur en prima festival arrangeras, hur festen kan överleva i tider av neddragningar inom kultur och samtidigt få nya fans.