Kokhett när Kamasi Washington gästade Berns

Arkivbild. Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

I konsertsalen på Berns har det samlats en åldersmässigt ganska mixad publik i väntan på att Kamasi Washington med band ska kliva på scenen. Det blir till att vänta ett litet tag då Kamasi äntrar scenen cirka 20:30, vilket är ungefär en halvtimme efter utsatt tid. Det har då hunnit bli ganska varmt inne i den mer eller mindre fullsatta lokalen men så fort första låten drar igång blir det kokhett.

Kamasis musik känns väldigt nyskapande i hur den förenar jazz med hiphop och R&B. Kombinationen skapar en helt elektrifierande stämning och jag står halvt och gapar häpet över hur bra det är.

Bara den pondus som Kamasi själv utstrålar när han spelar räcker för att imponera för en hel kväll. Men runt omkring honom står ett gäng musiker i världsklass samlade, som alla har sina stunder under kvällen.

Efter andra låten blir vi introducerade till ingen mindre än Kamasis farsa Rickey Washington som förblir på scen under konserten. Jag hade nöjet att se dem tillsammans när Kamasi spelade på Way Out West 2016 och det kändes väldigt fint att se dem spela bredvid varandra.

Konsertens kanske starkaste stund är ett hisnande framförande av låten ”Truth” från albumet Harmony of Difference. Kamasi betonar vikten av just albumets titel som det fundamentala budskapet med sin musik – att kunna se olikheter som något vackert att bejaka. I musiken symboliseras det av att fem olika melodier spelas samtidigt en slags övervärldslig samklang. Det är nog också därför Kamasi har lyckats nå ut till så många som jazzartist. Det finns en stor variation i hans musik och val av musiker att samarbeta med som gör att han kan tilltala såväl hiphop som jazzfans. Exempelvis så har han gästat på Kendrick Lamars plattor To Pimp a Butterfly och Damn samt Run The Jewels senaste album. Framförandet av låten är helt otroligt bra. Jag tror applåderna varar i några minuter efteråt.

De övriga medlemmarna i bandet får också mycket plats. Efter framförandet av ”Truth” lämnar Kamasi och bandet scenen ett tag med undantag för de två trummisarna Tony Austin och Ronald Bruner Jr som ”konverserar” med sina instrument i en virtuos uppvisning. Även basisten Miles Mosley får framföra ett nummer från hans album UPRISING som är väldigt värt att kolla in.

Det är kul att se ett jazzband som brer ut sig som Kamasi Washingtons gör. Allt från det intensiva rytmiska spelandet till den svävande sången av Patrice Quinn som får med sig publiken på en ”call and response” på ”Will You Sing”.

Trots otaliga lyssningar på Kamasis fantastiska album så kommer de inte ens i närheten till hur bra musiken låter live. Speciellt i jazzmusik, där det spontana musicerandet sätts i fokus, så blir det en väldigt stark upplevelse att få bevittna alla dessa toppmusiker visa vad de går för.

Till den som ännu inte har hunnit se Kamasi Washington live så kan jag inte betona hur mycket jag rekommenderar att gå på en av hans konserter. Det finns verkligen ingen annan plats där hans musik kommer till sin rätt så mycket som när det är live.