Alexi Tuomarila Trio – Sphere

På nysläppta albumet Sphere av Alexi Toumarila Trio samlas musiker i toppklass från den nordiska jazzscenen. Även om det inte finns någon självklar ”highlight” så bjuds det på hög standard genom hela albumet.

Alexi Toumarila Trio består av Alexi på piano ackompanjerad av Mats Eilertsen på kontrabas och Olavi Louhivuori på trummor. Trion bjuder på, som med det mesta inom jazz, en mycket proffsigt utförd skiva fylld med tekniska nyanser.

Första spåret ”Shapeshifter” sätter tonen för Sphere med en snygg rytmisk färgning till Alexis pianospel. I huvudsak känns det som att samspelet mellan musikerna är albumets starkaste sida.

På andra spåret introduceras vi även till Verneri Pohjolas på trumpet – som blir ett välkomnande inslag på tre av skivans låtar. Pohjola har liksom Toumarila och Louhivuori sina rötter i Finland och har bl.a spelat med UMO Jazz Orchestra. På femte spåret ”Boekloev” kommer han verkligen till sin rätt på skivans kanske mest rytmiskt intressanta spår.

Låtarna ”Sirius” och ”Unfold” har en mer melankolisk stämning än resten av albumet och påminner lite om något av Bill Evans Trios finare spår. Dels i den lugnare framtoningen, men också i Toumarilas pianospel som varierar från ett annars kännetecknande ”flow”. Här stannar han av och låter tonerna kännas av snarare än att låta dem flöda iväg. Inte för att det nödvändigtvis finns ett större värde i det förstnämnda, men det visar prov på en variation i Toumarilas spelstil att både kunna göra vågade och stillsamma improvisationer.

I det stora hela är Sphere ett utmärkt album i fråga om teknisk prestation. Rytmiskt och melodiskt gör alla musikerna ett fantastiskt jobb i att skapa en atmosfär som varierar mellan intensiv och kontemplerande. Jag finner det dock svårt att hitta några självklara höjdpunkter på albumet vilket får det att kännas lite platt.

Öppningsspåret sätter definitivt en hög standard på musiken men efter att ha lyssnat igenom albumet finns det inget specifikt spår som sätter sig. Hursomhelst är det en väldigt tacksam lyssning.

[Edition Records, 24 maj]

6