Jonathan Fröberg: ”För mig är Köpenhamn en symbol för flykten från småstaden”

Oxelösundssonen Jonathan Fröberg är aktuell med ny musik. Idag släpper han låten ”Köpenhamn” – den första singeln från det kommande debutalbumet.

Jonathan startade redan som 19-åring det egna skivbolaget JMF Music för att ge ut musik i egen regi vilket resulterade i en första EP. Hösten 2017 gick flytten till Stockholm och efter en tids arbete är nu det nya materialet klart. Albumet är inspelat i Park Studios där legendariska band som Kent tidigare har haft sitt hem. Förutom ”Köpenhamn” väntas ytterligare singlar innan albumet släpps under hösten 2019. HYMNs Louise Rydin hörde av sig till Jonathan för att ställa några frågor.

Din nya singel heter ”Köpenhamn”. Vad har du för relation till staden?

– Är det nu jag ska säga att det är en lögn att jag aldrig varit i Köpenhamn? Jag har varit i Köpenhamn. En gång när jag var 12, så det räknas inte. Jag har egentligen ingen relation till staden i sig. För mig är Köpenhamn en symbol för flykten från småstaden.

Hur skulle du beskriva din musik?

– Svensk pop genom ett skitigt filter.

Skriver du all text och musik själv? Var hittar du inspiration?

– Det gör jag, med undantag för två låtar på skivan där jag skrivit musiken tillsammans med min gamla gitarrist Anton Håkansson. Den musikaliska inspirationen föds oftast genom att lyssna på ny musik alternativt genom att se ett bra gig med någon annan artist. Textinspiration föds främst av olika händelser runt omkring mig, små som stora.

”Textinspiration föds främst av olika händelser runt omkring mig, små som stora”

Kan du berätta något om kommande debutalbumet Dårar & Hjältar? Vad kan vi förvänta oss?

–  Det är en dynamisk skiva med 10 svenska poplåtar som vi dragit genom det skitiga filtret av gitarrer och energi. Det är ett genomtänkt album, med ärliga texter och sanna historier, där varje låt har sin självklara plats i ordningen.

Idag har du releasefest men vad händer härnäst? Några spelningar inplanerade?

– Ja, det blir releasefest på ”hemmaplan” i Nyköping med vänner och familj på mitt favoritställe i stan, Bar N Burger. I sommar blir det ett gäng spelningar!

Vi ser fram emot att höra mer ifrån Jonathans kommande släpp. Nedan finns spelschema för sommaren samt lyssningslänk där du kan bekanta dig med nya singeln.

7/6 – Rådhusgården, Falun
6/7 – Femöre Kanal, Oxelösund
27/7 – Fåfängan, Nyköping
9/8 – Erwings, Hälleviksstrand
10/8 – Erwings, Hälleviksstrand
30/8 – Eksjö Stadsfest, Eksjö