Gör Stadshuset till kulturhus!

Runt 19 års ålder började jag utnyttja Stockholms konsertscen på riktigt. Alltså faktiskt aktivt gå ut för att se band, och strax därefter började jag tycka till i textform om det jag hade sett. Det är inte mer än sex år sedan. Under dessa sex år har Debaser Medis, Debaser Slussen, Kägelbanan och nu kanske även Debaser Strand och Kraken tvingas lägga ner, och då har jag förmodligen glömt flertalet.

Att Slussen skulle läggas ner var knappast oväntat, någon bestämde sig för att riva hela Slussen och då var det en omöjlighet för lokalen att finnas kvar. Att de skulle få en ersättningslokal kändes naturligt, men icke. Debaser Medis gick ett liknande öde till mötes, men då av en än mer korkad anledning: Stockholms stad bestämde sig för att flytta in ett bibliotek i de anrika lokalerna, vilka från början var byggda som just en konsertlokal. De lovades en ersättningslokal, men detta hände inte.

Det går att mala på i evigheter. Detta utan att ens gå in på de gnällande grannarna. Dessa gnällspikar kan få lokaler nedslängda tack vare att gränsvärdena för buller ligger någonstans runt 30 decibel.

För skojs skull gjorde jag ett test för någon veckan sedan. Testen gick ut på att mäta buller vid ett sommarhus beläget ute i skogen. Decibelmätaren visade 33 decibel, vilket självklart gör det rimligt att 30 decibel är gränsvärdet för en lägenhet i en stad.

Allt kokar i mångt och mycket ner till Stockholms Stads fantastiska förmåga att vara ett gäng, ursäkta uttrycket, inkompetenta stolpskott. Oavsett vilka som styr tycks konsertlokaler i Stockholm tvingas stänga ned, men den ”finkultur” som anses berika staden får vara kvar, trots eviga rapporter om händelser av tveksam karaktär.

Stadshusets stab börjar för var dag som går mer och mer likna karaktärerna i SVT-serien Starke Man. Att ingen någonsin lyckas förstå att den ekonomiska motorn i Stockholms kulturliv är de medelstora scenerna som kan boka intressanta band och locka ut människor är fullständigt befängt.

För att detta inte ska bli ännu en gnällig krönika ska jag nu uttrycka mitt förslag:

Stadshuset är fint, väldigt fint till och med. Denna bastanta tegelkoloss har stått på sin plats sedan 1923 och har därför under väldigt lång tid huserat stadens representanter. Det är dags att göra något åt detta. Sparka ut den överbetalda personalstyrkan och gör om hela härligheten till ett kulturhus.

Blå Hallen är enorm och används idag för att vara fin, husera diverse svindyra bröllop och förstås Nobelfesten, vilken, i ärlighetens namn, inte direkt står högt i kurs just för tillfället. Med andra ord skulle Blå Hallen bli en perfekt scen för att ha konserter. Närmsta grannen är Mälaren och Stockholms centralstation, där det mig veterligen inte finns något eller någon som skulle störas av rock ’n’ roll som spelas någonstans mellan 100 och 115 decibel.

Att det skulle finnas några orosmoln kring vibrationsskador från konsertverksamhet ser jag också som tveksamt, huset är byggt av 8 miljoner tegelstenar, ett välbeprövat byggnadsmaterial som inte ruckas i första taget.

Staden måste ju förstås ha ett styre, men att de ska husera i en av Stockholms mest ultimata byggnader för kulturevenemang är absurt. För att vara snäll kan i detta fall en ersättningslokal ordnas (vi kulturarbetare är nämligen snälla och erbjuder sådant). Denna lokal skulle exempelvis kunna vara förlagd i Slakthusområdet, då har de nämligen nära till deras fantastiska bygge Tele2 Arena som de älskar så mycket.

Detta är en opinionstext i HYMN. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.