Blossom Dearie – The Adorable Blossom Dearie

”Fabulous! Her voice, her tremendous feeling for every song she sings, gives her music a very rare and special warmth.” – Scott Engel

Standardproceduren för en lätt medtagen tweepop-student en bakfull helgdag när det ”begav” sig var en rejäl brunch följt av kanske en Audrey Hepburn-film på VHS-maskinen. Men vem stod då för musiken en lat söndag? Ja, varför inte Blossom Dearie.

Cherry Reds label Él Records samlar i den snygga lilla 3CD-boxen The Adorable Blossom Dearie en uppsjö vax från 1950- och 1960-talen med den amerikanska jazzsångerskan och pianisten. Det är välkända standards och evergreens ur den amerikanska låtskatten för hela slanten.

”Lullaby of Birdland” och ”Mambo Italiano” i franskspråkiga versioner med vokalgruppen The Blue Stars of France är ren glädje. På CD2 finner vi bland annat en härligt avspänd men samtidigt pådrivande tolkning av ”’Deed I Do” från LP:n Blossom Dearie (1956) följd av balladen ”Lover Man (Oh Where Can You Be)” samt flera kanske en smula bortglömda pärlor av Rodgers & Hart. För att bara göra några axplock ur de 76 spår som ryms i pappasken. CD3, The Perfect Sound – The Jazz Flute of Bobby Jaspar, lägger tonvikten på Blossoms make, den belgiske flöjtisten och tenorsaxofonisten. Som hon givetvis träffade i Paris. Därför att var annars?

Blossom Dearies röst är försynt utan att någonsin sakna pondus. Hon behöver helt enkelt aldrig höja rösten. Det svänger lågmält och klyschorna om rökiga jazzklubbar är aldrig långt borta. Men den här musiken är ingen klyscha. Trots att inspelningarna har flera decennier på nacken låter det friskt och luftigt. Eller kanske just därför.

”Men är inte jazz väldigt svårt?” tänker någon kanske. Att spela, ja, men bra jazz är aldrig svårt att lyssna på. Och framför allt inte de här plattorna. Det är lättsamt och medryckande och man blir enbart glad från början till slut.

Söker du en ingång till tidlösa låtskrivare som Jerome Kern, Richard Rodgers, Cole Porter eller George & Ira Gershwin har du den här på The Adorable Blossom Dearie.

Och vem var förresten ”Scott Engel”, som hyllade Blossom Dearie i citatet ovan? Ingen mindre än Scott Walker. High praise indeed.

[Él Records / Cherry Red, 26 april]

8