Mauv: ”Musiken kommer direkt från hjärtat”

Skivbolaget VÅRØ brukar leverera kvalitetsindie och debutsingeln med Malmöbaserade Mauv är inget undantag. ”I Like It Here” är ett smakprov från ep:n Changes som kommer om två veckor. HYMNs Madeleine Bergquist tog ett kort snack med bandet.

Daughter-doftande ”I Like It Here” släpps idag och är en skramlig men vacker låt om olycklig kärlek, om att ge hela sig själv till någon som inte vill ha en. Vi har nog alla varit där någon gång och om inte så sjunger sångerskan Hanna Åhrén med en sån övertygelse att det är lätt att sätta sig in i situationen.

– Musiken kommer direkt från hjärtat och vi vill bara visa alla det, säger femmannabandet som tagit tre år på sig att formas till det de är idag.

Merparten av bandet är födda i Halmstad och det var också där som bandet bildades. Nu är det dock Malmö som gäller och när jag frågar hur de hamnade här och vad de tycker om staden får jag ett frågande svar.

– Varför? Har du sett Malmö? Det är så sjukt nice och de flesta i bandet jobbar eller ska börja plugga här. Livescenen är rätt mycket större och bredare i Malmö än i Halmstad. De spelningar vi har haft än så länge har varit på Plan B – vilket är ett väldigt avslappnat ställe med skön atmosfär. Vi har såklart en hel del kvar att upptäcka, staden är full av möjligheter. Sen är ju också falafel livet.

”De spelningar vi har haft än så länge har varit på Plan B – vilket är ett väldigt avslappnat ställe med skön atmosfär”

Jag tycker att ert bandnamn är väldigt fint – varför valde ni det?

– Vi letade länge efter något som passade till musiken och efter en stund dök mauvefärgen upp i huvudet på Wael i bandet, han har vuxit upp med en del franska i hemmet. ”Mauve”, som kommer från det franska ordet för malvablomman, tyckte vi direkt var ett namn som föll på sin rätta plats. Det känns verkligen som att mauve är en färg som representerar vår musik väldigt bra. En purpurfärg som står för det lite mörkare i en som man ändå älskar. För att inte blandas ihop med andra band som valt namnet Mauve suddade vi ut E:et och skapade vårt eget namn: Mauv.

Är singeln typisk för hur ep:n låter eller vad kan vi förvänta oss av den?

– ”I Like It Here” är ett kryddmått av oss. Ep:n kommer vara så mycket större och så mycket mindre. Mjukare och råare. Tystare och skrikigare. Men singeln är en given låt för att ge ett bra smakprov på vad som komma skall!

Changes är inspelad med Jocke Lindberg i Sickan Studios som tidigare jobbat med HYMN-favoriter som Hater, Arre! Arre!, Hey Elbow och FEWS.

– Jocke var vår klippa i det stormiga havet. Han fick rätsida på idéer och efter bara någon timme lyckades han veta mer om oss än vad vi själva visste. Främst kanske musikaliskt. Han gav oss mognad och en riktning som vi är evigt tacksamma över, avslutar Mauv.

Lyssna på ”I Like It Here” nedan: