Fatboy på Debaser – melankoliskt och dansant på samma gång

En gång i tiden läste jag en bok om rockabilly. En intressant skrift som bevisar att svenskar har en enorm förmåga att anamma amerikansk kultur och allt vad det innebär.

Visst gör Fatboy något liknande. De startade som ett countryband för en herrans massa år sedan, men spelar nu rockabilly.

Fast det finns en stor skillnad mot de flesta karaktärerna i boken – Fatboy försöker inte låta som de singlar samlarna håller heliga, som släpptes under några få år på 50-talet. De gör rockabilly med tongångar som för tankarna till finsk tango.

Fatboy har alla komponenter som kan önskas för en helkväll. Pedal steel, gitarr, trumset utan onödiga hängpukor och ståbas.

Deras gig på Debaser är en del av en vårturné som spelats med en ny, exceptionellt bra, platta i ryggen.

Det bjuds självfallet på material från det senaste alstret vid namn Diggin’ the Scene, där titelspåret och ”Muddy the Water” gör sig alldeles utmärkt på scen. Som det dansanta band de är, med otaliga förnäma låtar i bagaget, får vi givetvis också höra äldre alster.

Fatboy lyckas skapa dansant musik med innebörd. Det är moll och melankoliskt men samtidigt upplyftande. Det är ytterst få band som lyckas med den kombinationen.

Ett bevis på detta är att undertecknad, som på sin höjd dansar runt midsommarstången, rör på fötter i ett nästintill rytmiskt mönster.

Det blir ett högt betyg med andra ord.