MITT INSTRUMENT: Saxofon – Lisen Rylander Löve

Foto: Kristin Lidell

Lisen Rylander Löve, kanske mest känd från gruppen Midaircondo, är just nu högaktuell med soloalbumet Oceans. En skiva som blandar experimentell elektronika, improvisation, jazz och noise på ett oerhört spännande sätt. Lisen är multiinstrumentalist, men det är ändå saxofonen som ligger henne varmast om hjärtat. Dags för henne att gästa HYMNs intervjuserie Mitt instrument.

Hur kom det sig att du började spela saxofon?

– När jag började på musiklinjen på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg skulle man ha ett andra instrument (mitt förstainstrument var då piano) och då valde jag saxofon. Vid antagningen var det en tjej som sökte på saxofon och då provade jag hennes sax en stund – och tyckte det var kul! Ibland undrar jag om jag hade börjat spela sax om det inte varit för henne.

”Instrumentets uttryck och spelsätt ligger nära sången, vilken nog är en orsak till att jag gillar det så mycket”

Är det ett svårt instrument att lära sig?

– Nej, inte om man jämför med exempelvis trumpet. Det är hyfsat lätt att få ton och man får olika toner genom att trycka på olika klaffar. Sen krävs det självklart mycket övning för att få till det sound som man vill ha och att bli tekniskt bättre. Tonen tycker jag är det allra viktigaste att få till. Lyssnar mycket hellre på en saxofonist som har en ton jag gillar, men som kanske inte är så tekniskt driven i övrigt, än en som spelar supersnabbt men har en ful ton. Jag älskar sax för att det går att variera uttrycket på den så mycket. Instrumentets uttryck och spelsätt ligger nära sången, vilken nog är en orsak till att jag gillar det så mycket.

Vilka egenskaper krävs för att man ska bli en bra saxofonist?

– Att ha tålamod och orka stå och spela långa toner i en evighet för att få en fin ton. Öva mycket själv men också spela mycket med andra. Det krävs mycket tid med instrumentet för att hitta sin personliga spelstil, den utvecklas oftast under många år. Och det är väl nåt som man aldrig blir ”klar” med, vilket jag ser som positivt.

Foto: Kristin Lidell

Finns det några enskilda saxofonister som inspirerat dig?

– Jag har haft många favoriter genom åren. Några av de tidigare är John Coltrane, Wayne Shorter och Pharoah Sanders. Av svenska saxofonister gillar jag Anna Högberg, Nils Berg och Fredrik Ljungkvist mycket. Jag tycker också att Maria Faust, från Estland, är en spännande och grym saxofonist som vågar gå nya vägar hela tiden. Alla de jag nämnt har ett väldigt personligt spel – vilket jag tycker är viktigt.

Ser du några egentliga genrebegränsningar för instrumentet?

– Nej, faktiskt inte. Är inte så jätteförtjust i klassisk saxofon, men det beror nog mycket på att man i den musiken ofta eftersträvar en väldigt rund och jämn ton, och att den ska låta lika över hela registret. Jag gillar när man hör väset och det får gärna låta lite olika beroende på vilken oktav man spelar i, tonen behöver inte vara helt jämn i hela registrerat. Tycker också det är kul att använda mig av klaffljud och så. Saxofon funkar väldigt bra med live-elektronik, det använder jag mig mycket av i min egen musik där jag till exempel loopar och lägger effekter på den.

Foto: Kerstin Ehrnlund

Om du jämför med de andra instrumenten som du behärskar, har du en speciell relation till just saxofonen då?

– Ja, saxen är mitt favoritinstrument! På den kan jag uttrycka mig fullt ut. Det finns inget av de instrument som jag spelar som kommer så rakt ifrån hjärtat, förutom möjligtvis sången. Saxofonen blir som en förlängning av kroppen och i och med att man kan förändra tonen med munnen på så många olika sätt går det att uttrycka alla känslor på sax. Det går också att vara väldigt dynamisk, från allra sköraste och luftigaste tonen till en intensiv och brölig ton.

”Det finns nog få andra instrument som så många har en åsikt om som saxen”

Något du ogillar med instrumentet?

– Det är roligt med just saxofon, för på samma sätt som jag älskar instrumentet kan jag också avsky hur det kan låta i vissa sammanhang. När det är för smörigt eller att det ska låta sexigt. Det finns nog få andra instrument som så många har en åsikt om som saxen. Det är många som sagt till mig genom åren: ”Åh spelar du saxofon? Det är så sexigt.” Den beskrivningen av instrumentet har jag svårt för och den ligger väldigt långt ifrån min egna relation till saxofonen.

Imorgon 3/5 har Lisen Rylander Löve releasefest på Atalante i Göteborg