Orkan: ”Vi är bättre live än på skiva”

Kvintetten Orkan spelar i helgen både på hemmaplan i Göteborg och i Malmö. De är i full gång med att spela in album nummer två, så vi tog ett snack med dem i studion om den kommande plattan, om att turnera och vad de egentligen tycker om att spela live.

Det är snart tre år seden vi intervjuade Orkan sist. Då hade de precis släppt sitt självbetitlade debutalbum och mycket har hänt sen sist, både för bandet och i världen. Bandet består numera av Moa-Linn (trummor och sång), Josefin (gitarr och sång), Fredrik (gitarr), Theresia (bas) och Kim (saxofon). Vi träffar dem i den legendariska Göteborgsstudion Nacksving, där bland andra Nationalteatern och Nynningen har spelat in. Här spelade Orkan även in sin första skiva, men den här gången sker allting analogt. HYMN fick höra några smakprov på de nya låtarna och det låter riktigt riktigt bra.

Förutom spelningarna i helgen har bandet en Tysklandsturné inbokad i sommar, varefter det är tanken att spela in resten av låtarna som ska utgöra den nya skivan. I juli siktar de på att vara färdiga. Det är fortfarande rock på svenska med progg-influenser och det känns verkligen som en passande miljö både för inspelningar och intervju.

Hej Orkan, och förlåt att vi avbryter mitt i inspelningen! Vad ska nya albumet heta?

J: – Det har vi inte funderat på än. Vi vet inte ens vad låtarna ska heta ännu. Den förra skivan hette ju bara Orkan så det har vi redan förbrukat!

M:Orkan II?

T: – Eller så kan den heta Orkan III – då kommer alla bli jävligt förvirrade.

M:– Vi har faktiskt inte ens skrivit färdigt alla låtarna som ska vara med.

”Ibland har man en text som man skrivit när man suttit på bussen typ, och sen så skriver man musik efter det”

Brukar ni skriva text och musik samtidigt?

M: – För det mesta gör vi det, men det kan vara väldigt olika från låt till låt.

J: – Ibland kan någon bara komma med en text och så lägger vi på musik tillsammans efteråt. Men med de här låtarna är de mestadels skrivna hemma, med både text och musik.

M: – Ja, det känns som att både jag och Josefin gör lite olika. Ibland har man en text som man skrivit när man suttit på bussen typ, och sen så skriver man musik efter det. Ibland så skriver man en låt hemma och vill bara ha något och sjunga, så då skriver man bara för att ha något just då.

Men ni vet hur många låtar det kommer att bli?

J: – Det blir en fullängdare i alla fall. Men kanske tolv låtar? Helst inte mindre.

M: – Den förra skivan hade bara nio låtar va? Ja, det är för lite.

T: – Man vill ju ge fansen valuta för pengarna.

F:– Vi har lite längre låtar nu med.

M: – Ja det är sant! Den längsta är över sex tror jag? Det är nice, den förra plattan var ju mest korta låtar faktiskt. ”Rik rikare rikast” är inte särskilt lång haha.

Hur kommer den nya plattan skilja sig från det förra, förutom lite längre låtar?

J: – Dels kommer den vara inspelad helt analogt (förhoppningsvis) och det kommer att höras. Den förra spelade vi också in här på Nacksving, men digitalt och så fördes det över till band efteråt. Den kommer också vara lite ruffigare.

M: – Lite mer livefeeling.

K: – Den kommer vara mer sammanhållen än den förra också.

T: – Ja, den förra var mer som en samling av alla låtar vi var nöjda med just då och som vi spelade in och släppte. Nu skriver vi mer låtar för att göra en skiva.

M: – Det känns som att vi har lagt ner mer tid på att repa in och verkligen finslipa de här låtarna, jämfört med förra skivan. De är mer välskrivna och bättre arrangerade.

J: – Det är inte heller lika mycket punkkänsla som det var på förra. Det varierar lite med genremässigt.

”Det känns som att vi har lagt ner mer tid på att repa in och verkligen finslipa de här låtarna, jämfört med förra skivan”

Hur kommer det sig?

T: – Vi är bättre musiker nu, haha.

J: – Ah, det är nice att känna att man utvecklas, och jag tror att turnerandet gjorde sjukt mycket för det.

HYMN intervjuade er när debuten kom ut. Vad har mer hänt sen dess?

T: – Vi har köpt en bil och skrotat en bil… det har gjort ganska mycket för vårt gemensamma självhat. Jag hade velat åka på en Sverigeturné – bara hyra en van och åka runt, hela vägen till Norrland.

M: – Vi får bara köpa en ny van först då…

J: – Det har vi sagt hur länge som helst, att vi borde göra en Sverigeturné tillsammans med Magna Mater. Och spela på små mysiga skogsmullefestivaler.

J: – Det har hänt mycket på bokningsfronten på två år. Vi har varit ute på turné och spelat i Tyskland och Spanien. Det är full fart på bokningarna nu, det känns kul.

M:–  Och det vill vi verkligen göra mer. Jag är så pepp på det i sommar, då ska vi åka till Tyskland igen.

Vad hände med er gamla van då?

T: – Vi körde upp till Norrland med den, när den redan var paj.

M: – Ja listan är fan lång över allt som pajade med den över loppet av tre månader!

T: – Vi köpte den för 25,000 och skrotade den och fick 800 spänn för det…

M: – Vi kom hem från Norrland i alla fall, men vi läckte ut olja hela vägen. Vi som sjunger om miljön!

Vad tycker ni om att man idag kallar er musik för progg eller jämför er med gamla grupper?

M: – Jag känner mig ändå lite stolt. Det är inte så många band som faktiskt spelar progg längre. Jag tycker det känns bra att föra det arvet vidare på något sätt. Även om det inte är renodlad progg och även om vi har mycket andra influenser och är lite rockigare. Vi kanske inte är lika uppenbart politiska i alla låtar. Men jag tycker som sagt att det är fint att vara en del av att föra det vidare, så att det inte dör ut.

T: – Det är ju svårt att hitta en nisch nuförtiden – allt är så jävla gjort. Men vi bara gled in i den här proggsvängen helt naturligt känns det som.

J: – Det känns kul att ändå sticka ut lite, för det är ju många som spelar 60/70-talsrock fast kanske mer psykedeliskt eller hårdrock. Att få spela med de här banden men ändå sticka ut lite.

M: – Eller hur, jag tänkte på det när vi spelade på Tyrolen i Småland två gånger på en sommar. Vi spelade på Muskelrock och på Progg & Visfesten. Hur det blev en slags definition av hur vi lyckats höra hemma i båda världar.

Det har hänt ganska mycket politiskt i Sverige de senaste åren. Hur har det påverkat er musik?

M: – Det har absolut påverkat. Jag har skrivit mycket texter om kvinnoförtryck, det är nog mest det jag har fokuserat på på det senaste. Man hamnar ju i perioder där man skriver om olika saker. När vi började skrev vi bara om skogen.

J: – Jag har skrivit mycket om klyftor som blir större och det är väldigt aktuellt nu. Det är på ett sätt väldigt inspirerande, att det händer så mycket skit! Men det är också så att vi sjunger mer om det personliga nu. Det behöver inte vara så politiskt liksom, men det blir ändå ofta politiskt, i och med att ämnen som till exempel psykisk ohälsa har varit svåra att prata om.

”Jag har skrivit mycket texter om kvinnoförtryck, det är nog mest det jag har fokuserat på”

K: – I början var det mycket ”moder natur” och ”vi och dem”, men nu är det mer ”jag och du”.

I veckan kommer ni till Malmö och spelar. Vad tycker ni om att spela live?

M: – Älskar att spela live, det är det roligaste.

T: – Det var ju där vi började.

M: – Eller hur? Vi har spelat så sjukt mycket live. Det känns som att de flesta andra band hade släppt fler skivor med tanke på hur länge vi faktiskt har spelat ihop. Att spela live är det roligaste.

J: – Vi får ofta höra att vi är ett bra liveband. Och man hoppas ju att de som har lyssnat på vår skiva hemma kommer och ser oss. Det som representerar oss bäst är nog att se oss live.

T: – Vi är bättre live än på skiva.

M: – Och det en känsla vi vill återspegla på den nya skivan, som vi håller på med nu.

När ni spelar utomlands, eller på det hela taget när folk lyssnar på er internationellt, hur tror ni att de förstår musiken?

T: – Musiken går ju alltid fram ändå.

F: – Det har vi fått bekräftelse på också, att folk verkligen har gillat det.

K:-  Ja i Tyskland blev vi väldigt uppskattade och där brydde de sig inte om att vi sjöng på ett annat språk. Sen är det ju klart att man tappar en viss del av det.

J: – Det vi också diskuterat lite, att kanske översätta någon text till engelska. Det tror jag publiken hade uppskattat.

K: – Eller att de bara fanns på engelska på hemsidan.

T: – Sen spelar vi ju mest för fulla människor som vill dansa…

J: –  Jag tror inte ens vi hade den visionen när vi började – att vi skulle spela utomlands. Då var det ett väldigt medvetet beslut att göra musik på svenska.

Lyssna på Orkans första album och gå och se dem på fredag på Skansen Kronan eller på lördag på Grand Öl & Mat.