Klubb Kalabalik gör sitt första nedslag i Malmö

Arkivbild Kid Fourteen. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

På skärtorsdagen gör anrika alternativa kulturarrangören Klubb Kalabalik sitt första nedslag i Malmö. Det vankas östeuropeisk postpunk och noisepop på Inkonst med Molchat Doma (”Vitrysslands Joy Division”) och libanesiska Kid Fourteen. Läs mer om evenemanget här och läs en kort intervju med initiativtagaren Christoffer Gunnarsson nedan.

Klubb Kalabalik har, under 15 års tid, fört alternativ kultur från olika delar av världen till Sverige. Allra främst genom årligt återkommande festivalen Kalabalik på Tyrolen.

I sommar äger festivalen rum för nionde gången i ordningen på gamla danspalatset Tyrolen strax utanför Alvesta. Med en oklanderlig fingertoppskänsla för rådande strömningar inom underjordisk wave, synth och postpunk står Kalabalik på Tyrolen för ett fullkomligt unikt inslag i festival-Sverige. En plats där She Past Away, Kælan Mikla och Hatari, bland många andra, har gjort sina första Sverige-framträdanden.

Redan på torsdag går det att ta del av Kalabalik-andan på Inkonst i Malmö. Molchat Doma spelade på sommarens festival och imponerade starkt med sin känsla för vemodiga melodier och 80-talspräglade, New Order-flirtande arrangemang. På skärtorsdagen får de sällskap av libanesiska Kid Fourteen som står för en högst egen blandning av electropunk och noisepop med inslag av no wave. HYMN kollade läget med Christoffer Gunnarsson, mannen bakom Klubb Kalabalik, inför Malmöpremiären.

Genom åren har du tagit hit en hel del akter från Östeuropa. Kommer du ihåg hur du själv fick upp ögonen för den så vitala scenen i forna Sovjetunionen?

– Jag har alltid varit intresserad av sådant som sticker ut. Just i det här fallet har jag nog mina yngre vänner Anton och framförallt Alice att tacka. De har utfört mycket värdefull spaning åt Kalabalik genom åren, i synnerhet vad gäller östeuropeisk musik.

Vad har du för planer för Klubb Kalabalik efter den första kvällen på Inkonst?

– Egentligen finns inga konkreta planer bortom den årliga festivalen men förhoppningen är att finna vår plats i Malmö och bidra med ytterligare evenemang.

– Jag är väldigt glad att vi har fått så god respons av Inkonst och tycker att Malmö känns som en skönt spretig stad med vitalt kulturliv. Vi kommer nog att passa in bra här.