Colin Stetson – en naturkraft besökte Inkonst

Naturkraften Colin Stetson spelade publiken i trans från första till sista ton på Inkonst i fredags. En stor, blandad och hängiven skara fans av drone, postrock, jazz och elektronisk musik hade slutit upp till vad Inkonst kallade ”Once in a lifetime in Malmö”.

”Colin Stetson är ett musikaliskt geni”. Så omnämns han i Exclaims recension av soloalbumet All This I Do For Glory. Amerikanske Colin Stetson är mer än en saxofonvirtuos och ett musikaliskt geni. Live och på skiva skapar han övernaturliga, translika och explosiva ljudlandskap med sina olika blåsinstrument och med hjälp av sin cirkulära andningsteknik. Detta i kombination med att bevittna Stetson live är en kraftfull upplevelse. Därför är han även en eftertraktad samarbetsparter och har samarbetat med artister som Tom Waits, Bon Iver, Sarah Neufeld och LCD Soundsystem – för att nämna några få som har tagit del av hans musikalitet och originalitet.

Innan Stetson går på inleder multiinstrumentalisten och vokalisten Ka Baird kvällen. Ka Baird är baserad i New York och rör sig inom det experimentella. Det är likt ett performance vi får vara med om, ett aningen spretigt med mycket kontraster, rörelser, loopar, noise-element som värmer upp publiken inför kvällen.

När Colin går på så berättar han att det är första gången han spelar i Malmö och dessutom turnéavslutning, vilket känns extra speciellt att få vara med om. Att uppleva Stetson live är en stark fysisk upplevelse och redan från första ton är publiken i trans. Han är likt en naturkraft som drar fram när ljudet han skapar med sina blåsinstrument gör att golvet vibrerar. Det är med sin gigantiska bassaxofon och övriga två blåsinstrument han frammanar en kombination av pulserande rytmer, änglalik melankoli och brutala vredesvrål.

Musikaliskt mästerliga skiftningar i kontraster från sköra harmonier till sanslöst tyngd skapar en rituell känsla som gör ett massivt avtryck. Colin Stetson är en urladdning från en annan tidsrymd och lämnade garanterat ingen oberörd denna fredagskväll på Inkonst.