SPÅR FÖR SPÅR: Sambassadeur – Survival

Foto: Samuel Petersson

Imorgon släpper Sambassadeur sitt fjärde album i ordningen, en skiva som dröjde i sju år. Men Survival är ett starkt bevis på att göteborgsbandet fortfarande är bland det finaste indiesverige har. Idag bjuder de på premiärlyssning här på HYMN. Dessutom berättar bandet om albumets låtar, spår för spår.

”Foot of Afrikka”

– Låten spelades in under en förmiddag i Solna hos Fredrik Swahn. Vi hade missat att skicka över låten i förväg så ingen hade hört den när vi satte igång, men det gick ju bra ändå. Halva skivan är inspelad i Stockholm, alltid härligt att komma bort ett tag. Att ”komma bort” och att folk har olika sätt att göra detta på kan man väl också säga att låten handlar om.

”Stuck”

– ”Stuck” är den låt från Survival som vi spelade in först. Den första versionen spelades in med en klassisk gitarr, bas, trummor-sättning – men när låten var klar kändes det helt fel och vi fick börja om på nytt med synth-bas, cembalo och hemmabyggda trummaskiner. Kanske skulle vi gjort den som en ballad istället, men det var så det fick bli. Texten skrevs på en kvart och sågs först som en skiss, men den visade sig vara ett besviket tonårsjag som pratade med mig (Anna) i ett försök att få kontakt. Jag hade lovat lite mycket.

”Orustfjord”

Björn Olsson-låt som Anna skrivit text till. Texten handlar om att det med största sannolikhet inte är dig det är fel på om du tappar det ibland. Och att man måste komma ihåg att villospår som mindfulness endast är till för att lägga skulden på dina egna axlar.

Foto: Samuel Petersson

”41”

– En av två låtar som spelades in i Rub a Dub-studion i Stockholm. Mitt i industrisemestern under en av 2017 års varmaste dagar. Mer en skiss än en låt, Reine Fiske och Christoffer Gunrup gjorde ett så kallat hästjobb med låten.

”Kors”

– En tidig låt som kändes klar första gången vi körde den i Kungsten Studio med klipporna Samuel Peterson, Ramo Spatalovic, Per Larsson och Daniel Holmström.

”The Fall”

– Vi spelade in denna i Solna samma dag som ”Foot of Afrikka”. Lät för jävligt i början men tack vare gediget producentarbete räddade Mattias det hela. Ramo (trummor) var belagd med fill-förbud på denna låten och lyckades hitta en hitta en väldigt fin Tom Petty-isk känsla i takten. En av våra favoritlåtar på skivan.

”Roads”

– Andra låten som spelades in i Rub a Dub. Vi är sjukt nöjda med soundet på denna låt. Ett försök till powerballad med Reine och Christoffer på gitarr och Gustav Ejstes på piano.

”Ex on the Beach”

– Sista låten på skivan. Spelades in i Göteborg 2015. Tack till Björn Afzelius, Kiss och Olivia Newton John.

Premiärlyssna på ’Survival’ nedan: