Frankie Cosmos – tillbaka på svensk mark

Foto: Angel Ceballos

Med sina säreget personliga texter och lättnynnade melodier har 25-åriga Greta Kline redan blivit en av indiepopens mest etablerade krafter. Hyllade Vessel som släpptes förra våren är tredje fullängdaren med Frankie Cosmos, alter egot som vuxit till ett soloprojekt som utvecklats till ett fullt band.

Med en perfekt balans av alldagliga vardagsbetraktelser och finurliga texter om romantiska bekymmer med stark igenkänningsfaktor har Greta skapat en formel av egensinniga poplåtar som berör och underhåller på samma gång. Den ändlösa kreativiteten blir tydlig då arkivet på Bandcamp rymmer över 50 skivor med olika demos. För första gången sedan sommaren 2016 är hon och bandet tillbaka på svensk mark.

Hur valde ni vilka låtar som skulle hamna på skivan?

– Vi har spelat live kontinuerligt under de senaste åren och valde ut de låtar som känns mest roliga att spela och fokuserade på dessa när vi spelade in skivan. Vi hade möjlighet att lära känna låtarna medan vi framförde dem och kunde upptäcka vilka vi gillar bäst.

Hur kommer du på titlar och texter till så många låtar?

– Titeln på låtarna och skivorna är inte alltid viktiga, det är bara ord som dyker upp i mitt huvud medan jag skriver. Det behöver inte vara ett ord som finns i låten. Ibland innehåller låten flera olika karaktärer och då kan det kan bli titeln utan att orden nämns i låten.

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Hur mycket påverkas du av publikens reaktioner?

– Jag var mer öppen när jag skrev låtar innan jag förstod att någon faktiskt skulle lyssna. Men jag försöker inte låta det påverka mig mer än undermedvetet.

”Jag gjorde några mindre filmroller när jag var yngre men jag hade ingen ambition att lyckas inom filmbranschen”

Förhållandet mellan kropp och själ verkar prägla låtarna på Vessel?

– Det är albumets tema i ett nötskal. Jag pendlar mellan att känna mig avskild från min kropp och att känna mig helt kopplad till den. Jag har ett ambivalent förhållande till min kropp. Jag tittar mig inte ens i spegeln längre, det är för svårt.

På vilket sätt har din pappa [skådespelaren Kevin Kline] påverkat dina vägval?

– Han har alltid uppmuntrat mig att satsa på något kreativt. Jag gjorde några mindre filmroller när jag var yngre men jag hade ingen ambition att lyckas inom filmbranschen. Jag bara hamnade där på grund av mina föräldrar. Att bli skådespelare har aldrig varit min dröm. Musiken var däremot något som jag alltid haft en passion att lyckas inom.

Hur har de senaste årens ständiga turnerande påverkat dig?

– Jag värdesätter min tid hemma på ett helt annat sätt. Jag har mycket färre vänner men djupare relationer med de jag träffar. Jag ser inte livemusik på samma sätt som när jag är ute och turnerar men uppskattar det som jag upplever mer.

Foto: Loroto Productions

Vad är den största skillnaden i din karriär nu jämfört med för ett par år sedan?

– Förut gjorde jag allt från att boka spelningar, fixa replokal till att skriva låtar och laga instrument. Nu kan jag fokusera mer på vissa delar, vilket är en lättnad. Men jag är verkligen glad för att ha gjort så många olika saker. Jag har en helt annan förståelse för allt jobb som andra gör.

Du har ett stort antal följare och många fans vill lyckas på samma sätt som du gjort. Känner du ett ansvar som förebild?

– Jag älskar när ungdomar skickar mig sina låtar. När jag blir nämnd som en anledning till att någon beslutat sig för att bilda ett band eller börja med musik blir jag stolt. Det bästa rådet jag ger är att umgås med andra musiker och inspireras av vänner som också spelar musik. Det är bättre att skapa sin egen scen än att försöka bli en del av en befintlig.

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Frankie Cosmos spelar live på Melodybox i Stockholm ikväll och på Pustervik i Göteborg i morgon.