VIDEOPREMIÄR: Dirty Burger – ”Daytime TV”

Idag har vi videopremiär för ”Daytime TV”, ett av spåren på Dirty Burgers debut. Fulländad garagepunk, tycker vår skribent Krister Bladh som smyglyssnat på skivan. Se videon här på HYMN och för de som vill höra mer spelar bandet live i Göteborg och Malmö redan nästa helg. Först ut är releasefesten på Bengans Fik i hemstaden Göteborg, nu på fredag.

Dirty Burger är ett nytt band från Göteborg, bestående av Henrik Bäckström (gitarr och sång), Sebastian Jannesson och Nicke Gunnarsson (trummor). Vi som har haft turen att få uppleva dem live kan berätta att det svänger rejält och får det att spritta i varenda chelseabootklädda fot. Idag släpps deras första skiva, en självbetitlad EP som kommer ut på bandets egna, nystartade bolag Spacebucks Recordings.

På EP:ns fyra låtar släpper trion loss i korta utbrott som knappt hinner över 1:30-strecket. Både bandnamnet och skivomslaget för direkt tankarna till amerikanska bolaget Burger Records, och visst låter de inte helt olikt Burger-grupper som t.ex. Thee Goochi Boys eller Dead Ghosts. Faktum är att det här kan vara det bästa svenska punk-släppet sedan förra årets plattor med Skiftande Enheter (också från Göteborg) och Only the Lonely. Definitivt i internationell klass.

”Daytime TV” bygger på ett Stooges-doftande riff och sång som dryper av attityd. Lägg till det ett kort gitarrsolo och du har ett stycke fulländad garagepunk, svårare behöver det inte vara. De andra låtarna på plattan rör sig i samma territorium och på ”Bathroom Boogie” bjuds det även på, hör och häpna, ett boogiepiano. De som köper ett fysiskt exemplar av skivan får dessutom en extra låt. Utan att säga för mycket kan vi berätta att det rör sig om en cover av en riktig punkklassiker.

På fredag firar bandet med releasefest på Bengans Fik i Göteborg, tillsammans med klubben High Time, som länge har premierat just garage och psych på stadens konsertställen. Medlemmarna i punk-duon Poppets står i DJ-båset och i inträdet ingår faktisk en Dirty Burger-skiva, så ta med en tygkasse. På lördag besöker de Malmö, där de spelar på Mässingshornet tillsammans med Backlinjen.

Dirty Burger är i nuläget halvvägs igenom inspelningen av ett första album, som de hoppas släppa i år eller i början av nästa. För er som gillar det ni hör, kan ni glädja er åt att det också kommer en intervju med bandet senare här på HYMN, där ni garanterat kommer få veta mer om inspelningarna och om bandets planer.