Hallå där… FUSHIA!

FUSHIA består av danska tvillingsystrarna Mathilde och Nathalie, numera baserade i Stockholm respektive London. Tillsammans gör de modern pop som kan liknas vid artister som Lorde och Sia. Duon är aktuella med en video till singeln “Transparent Girls”. Premiärtitta på HYMN och läs sen ett kort snack med systrarna nedan.

Kan ni berätta lite om videon?

– Vi är så spända inför att släppa musikvideon till ”Transparent Girls”! Det är trots allt vår första riktiga musikvideo som vi spelat in med ett professionellt team, så det har varit en stor upplevelse för oss, och själva resultatet har blivit riktigt coolt. Det har varit en spännande och kreativ process att dyka in där vi har kunnat visualisera våra tankar för ”Transparent Girls” och visa denna ömtåliga kamp mellan människans inre och yttre. En kamp mellan fasaden och de inre tankarna och känslorna. Kontrasten har varit viktig för oss att illustrera i musikvideon; naturliga element som representerar de yttre och surrealistiska element som symboliserar det inre. Det har varit essentiellt för oss att se hela människan och inte bara en sida.

”Vi ringer varandra minst varannan dag för att samordna vad vi måste ha gjort under veckan”

Jag, som själv är enäggstvilling, tycker att det verkar extremt jobbigt att ni bor i två olika länder och städer – hur håller ni kontakten förutom när ni gör musik via Skype?

– Det är faktiskt inte så svårt att leva i två olika länder som man skulle tro. Vi ringer varandra minst varannan dag för att samordna vad vi måste ha gjort under veckan, och i dessa samtal pratar vi också om allting som händer i våra liv. Så vi är definitivt de i familjen som är mest uppdaterade på varandras liv, haha. Men när vi ska öva inför en konsert eller spela in en musikvideo, så åker vi naturligtvis till varandra. Och både Stockholm och London är två riktigt fina städer, så vi har inget emot att resa lite fram och tillbaka.

Har ni samma influenser eller skiljer de sig åt något?

– Vi har ganska lika influenser, men det finns säkert också skillnader, där vår smak är lite olika. Nathalie är förmodligen lite mer poetisk och har länge varit ett stort fan av Birdys drömmande universum, och Mathilde är mer elektronisk och till exempel ganska galen i Lydmors nya album. Men å andra sidan finns det många artister som vi båda inspireras av, som Halsey, Skott och Eivør.

”Kanske är det en ”twin-thing”, men vi har väldigt lätt att fånga och förstå varandras idéer”

Hur kompletterar ni varandra musikaliskt?

– När det gäller låtskrivande jobbar vi väldigt smidigt tillsammans. Kanske är det en ”twin-thing”, men vi har väldigt lätt att fånga och förstå varandras idéer. Vi håller alltid med varandra om vad vi tycker är fett och bra, och vad som inte inte lika fett, haha.

Varför valde ni att kalla er för FUSHIA?

– Vi ville ha ett namn som vi kände lät som vår musik, och därför valde vi ett ljudord snarare än ett riktigt ord, så att man inte associerar namnet med något specifikt. Vi har flera A4-sidor med förslag på namn – faktiskt helt systematiskt uppbyggda med ord som vi tyckte passade bra till rymden, nordisk mytologi, havet och naturen. Så en dag kom vi över blomman fuschia, vilket är en så cool blomma, och vi kände att namnet hade en fin mjukhet över sig. Och för att man inte ska associera oss direkt med blomman, valde vi att ta bort c:t. När vi hade gjort det, tittade vi på namnet och tänkte, ”this is it”.