Highasakite på Pustervik – ingen partyspelning för vindruckna

Highasakite på Bråvalla 2016

Fredagskvällen på Pustervik inleds av den svenska duon Isle of You. Med samkoordinerad dans och unisont svart klädsel presenterar de glad pop med sprudlande energi. Ida Johansson och Elina Danielsson utstrålar en popstjärneaura likt Hayley Williams och de gör sitt yttersta för att peppa igång publiken. Deras gälla stämmor blir tillsammans en starkt röst som högst troligt kommer att eka ut från P3 kommande sommar.

Efter duons energiinjektion projiceras det hjärta som pryder Highasakites senaste album Uranium Heart bultande mot en glittrande back drop. Lagom till bandets utsatta speltid ökar hjärtslagens frekvens simultant med en tillökande bas och vips står bandets frontfigur Ingrid Håvik framför publikhavet iklädd ett buffelkranium. När resterande bandet väl har äntrat scenen framförs en svävande och storslagen version av ”Hiroshima”.

Ingrid Håvik är den norska aktens självklara ledare och hon äger fulländat sin scen med effektfullt kroppsspråk och intensiv blick. Med tydliga melodier och ett storslaget synth-landskap fyller hennes medmusikanter rummet med bandet skandinaviska indie-pop. Iförda beige-vita mjukisdräkter levererar de förtrollande stämsången från början till slut.

Pusterviks övervåning är fylld av festsugna människor som kastat sig över alkoholen. Men detta är ingen party-spelning gjort för vindruckna Göteborgare. Där lugna partier borde ge fokus till skådespelet på scen pågår istället en tävling om vem som kan överrösta bandet. Tillsammans med detta tappar konserten fart halvvägs in. ”Uranium Heart” låter som en akustisk version av genant house-pop där trummisen sätter sig på scenkanten med en akustisk gitarr för att fullborda rollen som känslig gitarrsnubbe. Det blir inte bättre av att ett glas krossas högljutt under de inledande tonerna. Även elgitarristen gör ett stort misstag när han senare axlar rollen som trumsolist, suck.

Lyckade nummer räddar dock upp kvällen där ”Mexiko”, ”My Mind Is a Bad Neighborhood” och fansens favorit ”God Don’t Leave Me” bör lyftas fram.

När bandet genomfört sina extranummer och plockat ut sina in-ears frågar Ingrid om det är okej att spela en låt till. Responsen från publikhavet är enormt. ”Lover, Where Do You Live?” avslutar därefter en spelningen med mixade känslor. Klanderfria Ingrid Håvik förtjänar så mycket mer respekt, främst från Pusterviks övervåning.