Jessica Pratt i Köpenhamn – lågmält men stämningsfullt

Jessica Pratt spelade inför ett utsålt Loppen i Köpenhamn igår. Det var sittande publik och Pratt satt själv ner med sin gitarr på scenen. Låtmaterialet dominerades av senaste skivan Quiet Signs och emellanåt blev det lite väl lågmält. Pratts röst är dock hypnotiserande som alltid och mellan låtarna var det lika knäpptyst i publiken som det var från scenen. HYMNs skribent Krister Bladh var på plats framme vid scenkanten.

Publikkontakt är måhända inte Jessica Pratts starkaste sida som artist, men sist jag såg henne, vilket var på nu nerlagda Jazzhouse i Köpenhamn, fanns det en elektricitet mellan artist och publik. Den uppstod aldrig riktigt på Loppen igår, vilket kan ha att göra med att det var svårt att se Jessica Pratt, utom för publiken som satt framför scenen. Konserten var utsåld och det var ingen support, så man fick lov att komma tidigt om man ville ha sittplats. Bakom stolarna stod folk och trängdes för att få en skymt att det musikaliska geniet, som vuxit i popularitet sedan förra gången hon besökte Danmark.

Som Pratt berättade i vår intervju med henne, har nya skivan Quiet Signs präglats av en annan process, både vad gäller inspelning och låtval. Det är mindre fokus på gitarrspelet (inte längre lika klurigt) och mer på melodierna och arrangemangen. Självklart beror det på att Pratt inte kunnat arbeta med komplicerade arrangemang när hon spelat in hemma, utan förlitat sig på att kunna uttrycka sig genom gitarrspelet.

Trots det kändes det igår som att musiken berör mest på låtar som t.ex. titelspåret från förra skivan On Your Own Love Again. Det är också denna låt Jessica Pratt valde när hon kom ensam tillbaka in på scenen för ett extranummer.

Ett tecken på musikens nya fokus är att Jessica Pratt denna gång hade med sig en kompmusiker på elpiano, jämfört med en extra gitarrist som på förra turnén 2015. Personligen älskar jag nya skivan Quiet Signs, men den tar ett tag att lyssna in sig på. Låtarna var dock fantastiska live. De sparsmakade arrangemangen lyfte fram Pratts unika stämma, som fick sväva fram på hennes unika och ibland överraskande manér.

Imorgon besöker Jessica Pratt Nalen i Stockholm. Grattis till er som vann biljetter i HYMNs tävling, ni har garanterat en lika intim och förtrollande spelning att vänta er.

Lyssna på Pratts senaste album Quiet Signs, släppt av City Slang i februari.