Hallå där… Sambassadeur!

Sambassadeur är tillbaka. Den 12 april är det releasedag för Survival, deras fjärde fullängdare i ordningen och första album på sju år. En skiva som bandet valt att ge ut själva. Grymma singeln ”Foot of Afrikka” följs idag upp av en ny låt. Hög tid kolla läget med göteborgspopparna med andra ord.

– ”Stuck” är den låt från Survival som vi spelade in först. Den första versionen spelades in med en klassisk gitarr, bas, trummor-sättning men när låten var klar kändes det helt fel och vi fick börja om på nytt med synthbas, cembalo och hemmabyggda trummaskiner, kanske skulle vi gjort den som en ballad istället men det var så det fick bli, säger bandet om dagsfärska singeln.

Ni har haft en sju års lång paus, eller ökenvandring som det kallas i pressmeddelandet, vad har hänt under denna period och varför väljer ni att göra comeback just nu?

– Vi ser det inte riktigt som en comeback, det är mer som att vi varit inne i en lågintensiv period. Ökenvandringen består mest i att vi sysslat med annat och att det varit väldigt svårt att komma upp med nya låtar. Vi har väl känt att vi inte haft så mycket att komma med förrän nu.

Hur kommer det sig att ni väljer att släppa nya albumet på eget bolag?

– Vi vill ha kontroll men har tidigare inte haft möjlighet att släppa själva eftersom vi tidigt fick kontrakt på Labrador. Det är bekvämt att ligga på bolag men väldigt mycket roligare att sköta allt själva. En annan nackdel med att ha ett bolag är att vi förknippades med andra artister och band som vi inte hade någonting gemensamt med.

”Det är bekvämt att ligga på bolag men väldigt mycket roligare att sköta allt själva”

Vad kan vi förvänta oss av nya skivan, någon ny musikalisk riktning att tala om?

– Det är upp till andra att bedöma. En stor skillnad är att vi lät andra mer begåvade musiker än oss själva att spela, exempelvis Gustav Ejstes, Reine Fiske, Ramo Spatalovic, Christoffer Gunrup, Per Larsson, Våldet och Samuel Petersson. Vi är väldigt tacksamma för det. Skönt att att slippa bandgrejen också.

Vad händer framöver, förutom skivsläppet?

– Det blir releasefest i Göteborg 12/4. Sedan gör vi vår första Stockholmsspelning sedan 2012 på Debaser Strand 10/5. Sedan väntar en festivalspelning i St Petersburg i juli. Vad som händer efter det är oklart.

Lyssna på ”Stuck” nedan: