Musikvideor du inte vill missa – februari

Robyn stod för februaris bästa svenska video medan PUP och San Zhi låg bakom några av de mest sevärda internationellt sett. Sofie Tedenstad Svebring listar.

PUP – “Free At Last”

PUP testade om någon ville göra en cover på deras låt innan den var släppt. De la därför ut texten och ackorden. 253 personer gjorde ett försök – det blev allt från hiphop till opera och hårdrock. Se resultatet i den här musikvideon som uppmuntrar till kreativitet och skaparglädje.

Videon är skapad av PUP, Jeremy & Amanda

Prospa – “Prayer”

Dokumentärlik musikvideo där en grupp individer söker efter sin sanning, eller religion, i sin kärlek till elektronisk dansmusik och visar oss vad den betyder för dem. Snygga scener och en slags mjuk hårdhet. Videon är inspelad i Ukraina.

Regi: Joao Roterta

San Zhi – “Give It Up”

Svartvit, magisk video inspelad i Indien där vi får följa en ung pojke som bevittnar en traditionell begravningsceremoni. Karaktärerna i videon stirrar på oss genom kameran och deras blickar bränner sig fast.

Regi: Antoine Levi

Dave – “Black”

Till skillnad från den förra videon är det här en färgglad video, på temat svart. Om färgen svart, känslan svart, hudfärgen svart… om allt som svart innebär.

Videon är regisserad av Nathan James Tettey, Edem Wornoo & Dave

Bästa svenska video:

Robyn – “Send To Robin Immediately”

Typisk Robyn-video med mycket dans i slow motion. Lite The Blaze-känsla. Och så samkönade och mixade kärlekspar som kysser varandra.

Regissör: Max Vitali