Skronk GBG – Livstid

Skronk är ett slanguttryck för att ha sex. Men ordet kan även syfta på att skapa råa och dissonanta ljud på en elgitarr. Och det senare är nog betydelsen som är relevant för albumdebuterande duon Skronk GBG bestående av Jan Hidgård, tenorsaxofon, och Johnny Larsson, gitarr.

Duosättningen saxofon och gitarr är ett relativt ovanligt koncept. Bland de mer kända samarbeten jag kommer att tänka på är Frank Lowe och Eugene Chadbourne samt Derek Bailey som gjort fina inspelningar med både Anthony Braxton och Evan Parker.

Och att Johnny Larsson och Jan Hidgård har koll på sina förebilder är uppenbart när de nu ger ut  sitt debutalbum Livstid, utgivet på Outerdisk, skivbolaget med ambitionen att ge plats för: ”alla ljud, ord och toner som inte ges plats någon annanstans”.

Derek Baileys patenterade skronkstil har skapat skola för hur improviserad gitarr ska låta, och Johnny Larsson har lärt sig läxan. Hans spel är kontrastrikt; återhållsamt men intensivt, rått men samtidigt skört, och i mötet med Jan Hidgårds flödande och varma saxofonspel händer det hela tiden saker. Kommunikationen mellan musikerna är a och o i all improvisationsmusik och Larsson och Hidgård verkar känna varandra väl vilket ger ett dynamiskt resultat.

De mer expressiva utbrotten är få, istället stökar Skronk GBG med försiktighet vilket skapar musik med en meditativ kvalitet, emellanåt letar sig tonerna in i en psykedelisk atmosfär då diverse ekande ljudeffekter sätter sin prägel på ljudbilden.

Det blir aldrig tillrättalagt och förutsägbart, istället gör Skronk GBG musik som hela tiden är i rörelse och som tar av i nya riktningar. Mest överraskande är titellåten ”Livstid” där Larsson och Hidgård tar in en stråkensemble och mot en fond av stråkar läser Johnny Larsson en dikt som uppmanar oss att ta till vara på tiden och livet: ”för livet är fullt av tid och tiden är full av liv”. Så sant.

Skronk GBG ”Livstid” släpps den 15 mars, releaseparty lör 23/3 kl 19-22.22, Ödmans Musik, Stigbergsliden 18, Göteborg.

[Outerdisk, 15 mars]

6