VIDEOPREMIÄR: Ida&Louise – ”Epitaf”

Dansksvenska duon Ida&Louise, Louise Vase – sång, piano och Ida Gillner – sopransaxofon, sång, klockspel, möttes i ett intresse för för klezmer och jiddischkultur.

Deras kommande album Shtoltse lider (Proud Poems) släpps 8 mars, på Internationella kvinnodagen. Där har de tonsatt dikter av kvinnliga jiddischspråkiga poeter från tidigt 1900-tal.

– Vi vill bygga broar mellan ett gömt kulturarv och nyskapande, kvinnliga konstnärer då och nu. Mellan kulturer och språk, poesi och musik, säger Ida&Louise.

”Epitaf” är andra singeln att släppas från albumet. Texten är skriven av jiddischpoeten Anna Margolin (1887-1952).

Duon berättar:

– Vi tycker att texten är otroligt stark, särskilt när en vet lite mer om Anna Margolins liv och öde. Hon var verksam före Andra världskriget och satte väldigt stort värde och stolthet i sitt skrivande. Lämnade sin man och barn i Palestina, drog till New York för att skriva och återsåg dem aldrig igen. Det fanns en otrolig styrka och drivkraft i det, särskilt med tanke på att det var tidigt 1900-tal. Hade en kvinna gjort det valet idag, på 2000-talet, för sin konst hade det varit nog så kontroversiellt.

– I New York extraknäckte Anna genom att skriva i en så kallad ”kvinnospalt” på en dagstidning. Hon hatade det jobbet och tyckte att det degraderade henne som konstnär och människa. När hennes första och enda diktsamling sedan kom ut 1929, men inte fick det mottagande av kritikerna (endast män) som hon hade hoppats på så blev hon knäckt. Hon blev deprimerad och låste in sig i sitt hem och gick bara utanför dörren någon enstaka gång de sista 10 åren av hennes liv. Det hon skrev under de sista åren innan hon dog bad hon skulle brännas upp.

– När jag satt vid pianot med texten framför mig och skrev musiken, hörde jag hela tiden ett gammalt väggur ticka i huvudet inom mig. Tiden, livet… I musiken ville jag fånga upp det sorgliga, men också det kraftfulla i texten. Jag tror vi alla har en brinnande eld inom oss, någonstans. Tänk om den kunde få vara fri och inte kvävas bakom ursäktande steg, andras åsikter och självförminskande tankar, säger Ida Gillner som skrivit musiken.

Denna vackra skapelse kommer också med en video som är gjord av Donovan von Martens.

– Donovan von Martens började jobba med oss redan 2017 i arbetet med videoprojektionerna till vår föreställning med samma namn som skivan. I arbetet med denna musikvideon har vi, tillsammans med Donovan, velat skapa en stark och poetisk symbios mellan musiken, texten och det visuella uttrycket, avslutar Ida.

Se videon nedan: