These Heavy Clouds – Jag var molnen 2.0

Året är 2019. Svensk musik domineras dock fortfarande av den heteronormativa blicken. Därför är These Heavy Clouds debutalbum Jag var molnen 2.0, en unik och viktig skiva, en skiva som berikar den svenska musikscenen med sina lesbiska kärleksförklaringar.

Med avskalade och ärliga texter beskriver These Heavy Clouds bland annat den där bubblande och nyfikna känslan som infinner sig precis i början av en kärleksrelation. En känsla som de flesta – oavsett sexuell läggning – kan identifiera sig med, ändå verkar beskrivningen av just denna känsla vara alltjämt reserverad för den heterosexuella musikern.

En kan inte låta bli att spekulera i huruvida det är något visst med Indalsälven, med tanke på att regionen i vilken denna rinner genom har lyckats fostra ett antal namnkunniga musiker genom åren. Jämtlandsbördiga kompositören och producenten Sabina Wärme är ett av flera exempel. Wärme, känd som bland annat ena halvan av den starka duon Systraskap, skapar numera popmusik med själ under namnet These Heavy Clouds.

These Heavy Clouds svävar i gränslandet mellan finstämd pop och melodiös elektronika. Låtarna varvas med flertalet (enligt egen utsago) ”spoken word”-aktiga och reflekterande monologer – exempelvis ”Tänk dig att du står på ett dansgolv”- vilka gör skivan än mer intressant.

De målande texterna beskriver, förutom den besvarade lesbiska kärleken, också det komplicerade i att släppa taget. Det mer rytmiska spåret ”Jag går vidare”, är ett sådant exempel. ”Jag svävar (som) på moln”, heter det spår som lyckas nästla sig in i bröstet och etsa sig fast bra länge, en gripande vacker kombination av stråk och sång.

Förhoppningsvis kommer denna lovande solodebutant med nytt och utvecklat material inom en snar framtid. Härnäst spelar These Heavy Clouds på Fotografiska i Stockholm, på fredag den 22/2.

[ANNA/ANNA Records, 13 februari]

6