VIDEOPREMIÄR: Staten – ”Identitet”

Bandet Staten, med den excentriske livsgurun Nils Sundberg i spetsen, har flugit lite grann under radarn sedan deras självbetitlade debutplatta släpptes 2016. Med tydligt vänsterinfluerade indiehits som ”Det är nåt som har hänt” och ”Jag blir aldrig moderat” var skivan en välbehövlig vitamininjektion i ett i övrigt ganska likriktat svenskt musikklimat.

Efter ett par års relativ tystnad är Staten nu tillbaka – och det med besked. När HYMN nu får äran att premiärvisa bandets nya musikvideo till ”Identitet” är det tydligt att det har gått ett riksdagsval och ett par rejäla talmansrundor mellan utgivningarna.

Borta är det koleriskt ilskna soundet och de kitschiga refrängerna. I valets sorgsna efterdyningar är Statens roll en annan. Klassmedvetenheten och vänstervurmen är intakt – men musiken låter plötsligt lätt och luftig; den stiger mot himlen inte olik något Ljus hade kunnat släppa. Eller snarare: som ett bakfullt Florence Valentin på vattenpipa.

Den revolutionära glöden är ju intakt, där Nils Sundberg går runt som Jesus i Stockholm och viftar med en vandringsstav. Bästa textrad? ”Medelklassen sitter som på nålar, har snart bytts ut mot en högre intelligens, men det gör inte nåt, inte fan tillhör du den, du blir aldrig automatiserad, aldrig en del av strömmen”. 

Det är socialrealistiskt, det är krasst, det är melodiskt – och det skär som en kniv genom samtiden. Staten förtjänar all uppmärksamhet den här gången.

23 februari spelar Staten ihop med Miriam Bryant på Stora Teatern i Göteborg.