Silvana Imam – Helig moder

Silvana Imam behöver knappast någon närmre introduktion. Under de senaste fem åren har Silvanas musik och texter verkligen lyckats rotat sig fast i svenska folkets hjärtan. Hennes troféskåp väger tungt av alla utmärkelser och priser som hon har fått genom åren – och Silvana verkar inte kunna sluta att få oss att häpna. Hon har gått från att vara en artist till att bli en ikon, eller rättare sagt en helig mor.

Silvanas artisteri och låtkatalog känns lite som en berättelse. Med början i en revolution, för att senare handla om kärlek och ångest, om att vältras i framgång och lyx, och slutligen bli hyllad som ikon. Även om skivorna, hennes ep:s, singlarna, är fristående från varandra finns ändå en konceptuell känsla som gör att varje nytt projekt blir till en inblick i Silvana – i kampen, kändisskapet, kärleken. Allt det där som vi på något sätt kan känna igen oss i. Silvana har blivit hela folkets saga och dit hon går, följer vi.

Helig moder skulle egentligen släppas i våras men av olika anledningar och till följd av en girig musikindustri valde Silvana att bryta sig fri från sitt management och istället släppa den på eget bolag.

Albumets namn är just en påminnelse om den roll som hon har fått inom rapsverige – som hyllad, respekterad, viktig, och ständigt pådrivande för förändring. En roll som väger tungt på många sätt.

En av de mest berörande texterna finns i titelspåret som beskriver en hedrad men tyngd helig mor:

”Gav mig superhjälterollen hade inget val/Ni satte mig på podiet förvänta alla svar /Nu ni borde veta varför jag har blivit psycho”

Vid släppet av senaste plattan, Naturkraft (2016), såg många det som att Silvana hade klivit ner från revolutionspodiet och gjort en mer personlig och något politiskt harmlös skiva. Silvana responderade att hon är bredare i sitt låtskrivande än att bara göra kampsånger och framme vid Helig moder känns det som en kombination av båda sidor, med en rejäl kyss av heta dansgolvsbangers.

Både livestänkaren ”Vikken då” och den något nertonade ”Nenene” känns onekligen som en tillbakablick mot de tidiga Silvana-låtarna som vi hörde på När du ser mig. Se dig. (2014) och Jag dör för dig (2015). Hårda, politiska och rytmiskt smattrande texter i sann revolutionsanda.

Om vi sedan slänger ett öga mot de musikaliskt mjukare låtarna som ”Magi som Orlando”, ”Stanna tiden” och ”Ta hand om dig” visas den där glödheta kärleken upp som vi hittade på Naturkraft. Där både musik och text får en att vilja smälta ner till en varm pöl på ett dansgolv. Även den här skivan innehåller en hel del gästspel av bland andra Fricky, flickvännen Beatrice Eli och New Jersey-rapparen 070 Shake m.fl.

Trots att jämförandet med andra plattor tydligt beskriver hur bred Silvana är som artist är Heliga moder inte bara en uppföljare i Silvana-sagan, utan också en ytterligare utvidgning av Silvana-soundet. Skivan är ännu mer melodiös än de tidigare och hennes rap och texter känns tightare än någonsin – och det faktum att hon sjunger en del i några låtar visar verkligen att bilden har breddats ännu mer.

[Naturkraft/Silvana Imam, 15 februari]

9