Tami T: ”Jag har aldrig riktigt gillat idén om att signa med nåt bolag”

Tami T, som tidigare bland annat samarbetat med Fever Ray och vars låt ”I Never Loved This Hard This Fast Before” har hörts i både TV-serien SKAM och i filmen Nånting måste gå sönder, är äntligen albumaktuell. Debuten High Pitched and Moist släpps den 20 februari. HYMN tog ett litet snack med henne inför releasen.

Redan nu finns två spår från plattan att lyssna på – ”Princess” och ”Fourteen”. Två fina exempel på hur Tami T på ett strålande sätt väver samman klubbiga beats med romantisk popmusik.

Kan du berätta lite om inspelningen av debutalbumet och om hur du känner inför resultatet nu så här inför release?

– Jag känner mig verkligen glad över att äntligen släppa albumet, det har varit tagit mycket av mitt fokus de senaste åren och jag längtar efter att få dela det. Det tog två-tre år att göra skivan och det mesta är inspelat i en lägenhet där jag bodde. Det var väldigt dålig ljudisolering där, så oväsen från trafiken utanför var ett problem när jag spelade in. Därför fick jag vänta till söndagskvällar då det var som minst trafik, men inte heller för sent, för då började grannarna banka i väggen. Så albumet är inspelat på söndagar mellan åtta och tio på kvällen.

Jag läste att du tidigare har spelat i punkband, kan du sakna att spela ihop med andra?

– Just nu trivs jag jättebra med att vara solo och att göra alla delar av min musik själv – skriva, spela in, producera och mixa. När det handlar om mina egna låtar vill jag inte ha någon annans input, men jag tycker om att samarbeta med andra musiker när det inte gäller min egen musik. Det är ju verkligen en speciell form av kommunikation att musicera tillsammans och att se hur olika tillvägagångssätt folk har med sitt skapande.

”Just nu trivs jag jättebra med att vara solo och att göra alla delar av min musik själv – skriva, spela in, producera och mixa”

Albumet är det första att släppas på nya bolaget Trannytone Records. Kan du säga något om varför du valde att ge ut genom detta bolag och lite om etikettens filosofi?

– Jag har aldrig riktigt gillat idén om att signa med nåt bolag, har aldrig tyckt att de haft nåt särskilt att erbjuda, varken små bolag eller majorbolag. Trannytone är bara jag och två vänner till mig, också de transkvinnor, som nyss bestämde att vi skulle starta ett bolag för att ge ut vår egen musik. Vi har verkligen inga större planer för det.

Bor du fortfarande i Berlin? Hur kommer det sig, tror du, att så många electroartister söker sig dit?

– Jag flyttade till Stockholm för bara tre månader sedan! Har aldrig bott här innan, så det är jättekul. Ungefär varannan person i Berlin är dj känns det som, men det finns ju en extremt bra klubbkultur där så det lockar många. Tyvärr umgås jag inte med någon annan som gör popmusik där, alla jag känner gör lite mer allvarlig och arg musik. De flesta musiker jag känner där gillar inte ens min musik.

Du spelade på Statement i somras, en festival som ju fick mycket uppmärksamhet för att den var separatistisk, och du spelar ofta i queersammanhang. Känns det viktigt för dig att dina spelningar också har en politisk agenda eller skulle du lika gärna spela på en vanlig nattklubb?

– Jag har spelat på en del random nattklubbar ändå, vissa väldigt osköna. Men som tur är blir jag oftast kontaktad av ställen som har nån slags queer-inriktning. Fast det finns många event som utger sig för att vara queer, men som sedan inte gör något för att det ska vara en inkluderande och säker plats för folk som är hbtqi. Jag tycker att begreppet queer ska innebära mer än att ha glittersmink på kindbenen.

Hur kändes det att ha med en låt i SKAM och vad tyckte du själv om serien?

– Jag har faktiskt inte ens sett SKAM! Jag fick ett mejl från någon som jobbade med serien som sa att de glömt be om lov och redan använt min musik i en norsk online-serie som riktade sig till tonåringar, och så frågade de om jag ville att de skulle ta bort min låt eller om de fick ha kvar den. Jag lät dem såklart ha kvar låten, och tänkte inte mer på det. Det var först många månader senare jag fattade att det var SKAM, som så många pratade om, som min musik var med i.

Något annat TV-serietips du kan dela med dig av?

– Jag ser inte serier, istället tittar jag alldeles för mycket på YouTube. Just nu kollar jag ofta på folk som restaurerar gamla rostiga verktyg så att de blir som nya, det kan jag rekommendera! Det är jättemysigt att somna till, när man ser händer som slipar, putsar och polerar saker tills de blänker.