Strawberry Alarm Clock – Wake Up…It´s Tomorrow (1968 Reissue)

Wake Up…It’s Tomorrow är Los Angeles-baserade Strawberry Alarm Clocks andra album. Trots att det inte fick lika mycket uppmärksamhet som deras första, Incense and Peppermints (1967) så är det kanske deras mest välproducerade och experimenterande album. Över femtio år har gått sedan det först släpptes och nu ges det ut för tredje gången som originalversion fast i färgglad vinyl hos det amerikanska skivbolaget Sundazed.

Wake Up är ingen tidlös produktion utan präglas av estetik från slutet av 60-talet. Det är ett album rikt på kontraster där soundet styrs av progressiv psykedelisk garage-rock som varieras med poporienterade vokala harmoniarrangemang. Uppsättningen av instrument som bland annat består av elgitarr, orgel och flöjt ger ett genomgående drömskt ljudlandskap.

Textmässigt växlar låtarna mellan historiska mörka narrativ, tilltalande kärlekslåtar och hur en borde ta mer LSD och hänga med gurus. ”Curse of the Witches” är förmodligen deras mest ambitiösa verk, en dynamisk och melodiöst vacker hymn, men hårresande hemsk då den handlar om hur berättarens mamma och dotter bränns på bål anklagade för häxeri.

Vad som kanske är mest intressant med albumet är inte musiken i sig utan vem publiken är. Det var, märkligt nog ett gäng Malmöbaserade hiphop-producenter som först visade mig Wake Up för några år sedan. Trots att musiken inte är tidlös eller blivit en kommersiell succé så är den fortfarande relevant och fansen har gått från nedrökta hippies till en mer mångfaldig publik som sträcker sig från unga crate diggers till prog- och metalfantaster.

[Sundazed, 11 januari]

7