Musikvideor vi inte får glömma: 1992

Följ med på en resa genom musikvideohistorien. HYMNs Sofie Tedenstad Svebring har grävt fram viktiga videor från 90-talet som ger en intressant tillbakablick. Vi tittar nu närmare på året 1992.

Gamla musikvideor kan man aldrig få för mycket av. De ger en bild av musikhistorien och visar hur artisteri, estetik och teknik har utvecklats under åren samt vilka politiska frågor som varit aktuella genom åren.

Vi har nu kommit till den tredje delen i serien om 90-talet, år 1992. Läs också om år 1990 och 1991. Listan har ingen inbördes ordning och det finns såklart mycket annat som också var intressant, men det här är ett urval.

Annie Lennox – “Why”

Framför spegeln-video från pionjären Sophie Muller

En avskalad video där Annie Lennox sitter framför en spegel och våndas medan hon sminkar sig och klär sig i en dramatisk utstyrsel. Den här videon är ett av många samarbeten mellan Annie Lennox och regissören Sophie Muller, en pionjär bland kvinnliga musikvideoregissörer som varit aktiv ända sedan 1982 då hon började göra videor åt Eurythmics (Annie Lennox och Dave Stewart). Videon för “Why” vann “Best Female Video” på MTV Video Music Awards 1992 och var en del av det så kallade Diva Video Album där Muller regisserade videor åt nästan alla låtarna på albumet.

Muller har sedan gjort hundratals videor åt artister som Björk, Sade, Garbage, No Doubt, PJ Harvey, Beyoncé… ja, listan kan göras oändligt lång.

INXS – “Beautiful Girl”

Tidsoberoende budskap om skönhet och självacceptans

Ord som “Thighs”, “Calories” och “Pressure” flimrar förbi på skärmen varvat med bilder av kvinnor. Man kan tycka att det blir lite övertydligt när de mäter sig med måttband och ställer sig på vågen, men budskapet går fram: Sluta hetsa, du är fin som du är. Bandmedlemmen Andrew Farris blev inspirerad till att skriva låten när han födde en dotter. Videon blev nominerad till en Grammy Award för bästa musikvideo.

Pearl Jam – “Jeremy”

Gripande öde om en verklig pojkes självmord i skolan

Drabbande video om en verklig händelse när den unga Jeremy Wade Delle sköt sig själv framför sin engelskaklass i januari 1991. Bandets sångare Eddie Vedder kände att han ville göra något större efter att ha läst en artikel om händelsen. Videon fick stor uppmärksamhet och visades mycket på bland annat MTV. Året efter vann den hela fyra priser på MTV Video Music Awards, bland annat “Best Video of the Year”. Framgångarna med videon och låten hade också stor betydelse för Pearl Jam som band.

Shakespear’s Sister – “Stay”

Kvinnlig biologisk galenskap

Det börjar i yttre rymden men vi förflyttas snart in i ett futuristiskt rum. Där sitter den ena sångerskan (Marcella Detroit) och sjunger för sin pojkvän som ligger i koma. Så småningom dyker den andra sångerskan (Siobhan Fahey) upp i form av en dödsängel. En kamp mellan liv och död uppstår. Härligt quirky video från duons album Hormonally Yours, en titel som anspelade på att de båda var gravida när det spelades in. Gruppen hyllades för att på albumet kunna lyfta fram “kvinnlig biologisk galenskap” på ett avväpnande sätt (Entertainment Weekly, 1992). Videon är ännu en Sophie Muller-skapelse. Den vann bästa video vid Brit Awards och Music Week Awards.

Andra intressanta, roliga, snygga, uppmärksammade eller på annat sätt minnesvärda videos från 1992 som är värda att se igen:

The Cure – “Friday I’m In Love

Pulp – “Babies”

Suzanne Vega – “Blood Makes Noise”

Public Enemy – “By The Time I Get To Arizona”

No Doubt – ”Trapped In A Box”

Vi hörs igen i nästa artikel. Då tittar vi närmare på 1993!