Júníus Meyvant – Across The Borders

Det har börjat bli dags att lansera en ny genre på musikhimlen: Islandssoul. Genren är lite som en lysande blandning av gammalt och nytt med inslag av det där alldeles speciella som alla letar efter i ett musikaliskt stycke.

Det är precis denna musikstil som Júníus Meyvant skapar på sin nya platta Across the Borders, hans andra i ordningen.

Med både stråkar, blås och en säregen sångstil skär Júniús genom det sedvanliga musikaliska bruset och förmedlar känslor som få artister förmår att göra 2019.

Föregående album anspelade något mer på den stil som så ofta benämns som ”retrosoul”, men han har nu lyckats hitta en musikalisk väg som knappast är den vältrafikerade motorled som mycket retroinspirerad musik tenderar att färdas längs.

Av albumets elva spår är det ytterst få som inte passerar genom nålsögat som utgör den kvalitetsstämpel som all musik inom denna genre strävar efter att uppnå. Bland de spår som passerar alla kvalitetsstämplar med full pott finns bland andra ”High Alert”, som redan i introt ångar in mig med hjälp av ett blås som för tankarna till svettig och välspelad soulmusik.

Att detta är Júníus Meyvant andra skiva bådar sannerligen gott. Det betyder nämligen att vi kommer få uppleva ett gäng plattor av samma höga kvalitet i framtiden.

[Record Records, 25 januari]

8