Light Vibes – Past/Present

Light Vibes har under det senaste året släppt singlar och en EP, men duon, bestående av Erik Klinga och Mathias Zachrisson, har spelat musik ihop sedan de var 15. Tidigare har vi kunnat höra dem i Simian Ghost, och nu släpper de sitt debutalbum Past/Present tillsammans som Light Vibes.

Lika luftig, ren och drömsk som omslaget till albumet känns musiken. Duon lyckas verkligen skapa vacker och svävande lätt drömpop med genomgående trallvänliga refränger och medryckande trummor.

Det låter som vår, precis när allt slår ut och allt kommer till liv. Influenserna de säger sig ha hörs tydligt – den släpiga, mjuka sången liknar dreampop-legendarerna Beach House, den subtila, sköra synthen för tankarna till Youth Lagoon och duon lyckas kombinera detta med intryck vi känner igen från Suicide och Panda Bear. En unik och spännande blandning som ger Light Vibes ett härligt poppigt och elektroniskt sound.

Bandets olika influenser märks också på de olika spåren, de är mångsidiga och testar både mjukare, lugnare låtar som titelspåret “Past/Present” och “Why You”, medan “Love Wins” och “Ivory Satin” är poppigare med mer trummor.

Genom hela lyssningen är albumet medryckande och spännande att lyssna på, alla låtar har sin plats och känns självklara. Klinga och Zachrisson har skrivit, spelat in och producerat hela skivan själva, och det märks att det lagts ner tid och kärlek på de här tio spåren.

Till skillnad från annan liknande drömpop och elektronisk pop lyckas Light Vibes göra något jag inte tycker mig höra så ofta – glad, rolig och euforisk pop som trots att den inte är så snabb får mig att vilja dansa.

Past/Present är ett hoppfullt album där duon utvecklat och förnyat sitt sätt att göra musik. Titeln kunde inte passa bättre – de har tagit sin långa erfarenhet av musikskapande och gjort något som känns både roligt och unikt.

Jag är imponerad av duons hantverk och är väldigt spänd på vad de kommer skapa härnäst. Det kommer säkerligen vara vackert, roligt och riktigt bra.

[Fading Trails Recordings, 25 januari]

8