Andrew Combs och Charlie Whitten på Woody West – det blir inte finare än så

pressbild

Det var en lite småkylig och blåsig måndag som inledde veckan i Göteborg så det var inte väldigt mycket folk som var ute och gick i januarikvällen. Jag gick dock i medvind i alla avseenden, i riktning mot Pustervik, för där vankades det fint besök från USA. Det var en härlig stämning i matsalen när jag kom dit vid åttatiden och fina Woody West stod som värd.

Charlie Whitten såg jag för första gången på Slussens pensionat på Orust för ungefär ett halvår sedan. Han agerade support till Sarah Klang den kvällen, men jag blev inte så imponerad av hans set den gången. Däremot kom han in under Sarahs set och var med på ”Strangers” och Tom Petty-covern ”Learning to Fly” och det lyfte ordentligt, mycket tack vare Charlie Whitten.

Denna kväll gick han på scen kvart över åtta och det lät riktigt bra från början. Han stod ensam på scenen med sin elgitarr och spelade sina låtar – och mellan låtarna berättade han flera roliga historier. Höjdpunkterna var många och för att nämna några så väljer jag ”Three Horses” och underbara ”Balance”, som framfördes med akustisk gitarr, samt avslutande ”Virginia” efter cirka fyrtio minuter. Det är något särskilt fint med låtar som innehåller maj7-ackord.

Bakom scenen hängde ett rött draperi och belysningen var vacker i rött och vitt. Mellan spelningarna var det ett härligt sorl i lokalen, men när artisterna gick på scen blev det knäpptyst vilket var väldigt fint.

Singer/songwritern Andrew Combs kommer från Dallas, Texas och han har hunnit släppa tre plattor. Jag upptäckte honom i samband med albumet All These Dreams (2015) där låten ”Rainy Day Song” inleder. Jag minns fortfarande när jag hörde den låten första gången och den fullständigt fångade mig. Det är en fantastisk låt i mina öron.

Han gick på scen med sin akustiska gitarr klockan nio och hade Charlie Whitten med sig. De inledde med ”Rose Colored Blues” och redan som andra låt spelades ”Rainy Day Song”. Tiden stod plötsligt stilla och en måndagskväll blir inte finare än så.

Det fortsatte med en hel del nya låtar som gissningsvis kommer på en ny platta under året och äldre, mer kända låtar. Bland de sistnämnda glittrade ”Better Way”, ”Dirty Rain” och ”Blood Hunters” tydligast. Charlie Whittens gitarrslingor och körsång var perfekta och Andrew Combs är en strålande sångare och låtskrivare.

Göteborgskvällen var fortfarande lite småruggig när jag lämnade Pustervik och långt där borta lyste månen halv. Lyktstolparna lyste upp trottoarerna och när jag kom hem till mörkret på landsbygden, långt bortom stadens sken, gnistrade stjärnhimlen istället fantastiskt mot den kolsvarta himlen.

Andrew Combs och Charlie Whitten fortsätter turnén med ett kort besök i Norge innan de återvänder till Sverige med stopp i Östersund 17 januari, Umeå 19 januari, Stockholm 20 januari, Kristianstad 21 januari och Malmö 22 januari. Det bör du inte missa om du är i närheten.