Hallå där… Courtney Barnett!

2018 har varit ett bra år för Courtney Barnett. Hennes andra album Tell Me How You Really Feel har fått fina recensioner och hamnade på en hedrande fjärdeplats på HYMNs årslista. Under hösten har hon turnerat runt Europa och vi passade på att ställa några snabba frågor till henne när hon var här.

”Jag antecknar och försöker utveckla det jag skrivit och så går det liksom runt i cirklar”

Hur arbetar du när du skriver dina texter?

– Jag brukar ha en anteckningsbok med mig överallt och klottrar ner idéer och saker som faller mig in. Sedan vet jag inte riktigt, till sist så blir det något av det, jag antecknar och försöker utveckla det jag skrivit och så går det liksom runt i cirklar. I slutändan blir det en färdig låttext av det.

När började du ägna dig åt musik på allvar?

– Allt har ju flera lager. Jag började uppträda med mina egna låtar när jag var 18 och jag spelade in dem hemma, men min första riktiga inspelning var den första EP:n. Den spelades förvisso inte in i en studio men den var det första jag överförde till CD. Jag tror jag var runt 23 då. Så jag vet inte, när är det på allvar liksom? Var tycker folk att gränsen går? Är det när man tjänar pengar, inte behöver ha ett annat jobb vid sidan av, när ens låtar spelas på radio? Jag tar det bara som det kommer.

Känner du att ditt låtskrivande förändrats eller utvecklats mellan dina två album?

– Jag vet inte riktigt. Jag tror att du medan du skriver inte tänker så mycket på det, du bara skriver och kan inte bedöma saker på direkten. Jag tror det tar några år för att kunna se tillbaka och se vad som var annorlunda. Jag försökte inte göra något annorlunda inför andra plattan, jag fokuserade bara på att skriva låtar. Jag antar att jag typ experimenterade med olika idéer och instrument, men jag vet inte riktigt vad jag gjorde annorlunda.

Du släppte rätt nyligen ”Small Talk” som singel. Hur kommer det sig att den släpptes separat från albumet, och vem är det du småpratar med?

– Vi spelade in den låten till albumet men jag kände att den inte riktigt passade in med de andra låtarna. När jag jobbade med låtordningen så kunde jag inte hitta en plats åt den så jag antar att det var ett tecken att den inte skulle vara med på Tell Me How You Really Feel. Jag älskar låten men eftersom den inte funkade på plattan behöll jag den och släppte den så här lite slumpartat istället. Kanske dyker den upp på en b-sidesamling någon dag? Texten är ett sorts hopkok av olika samtal på olika fester. Det handlar inte riktigt om en plats eller en person utan mer om att vara allmänt obekväm på fester eller i andra sociala situationer där du inte känner någon och kämpar för att socialisera.

”Melbournescenen är väldigt fokuserad på gemenskap”

Hur är musikscenen i Melbourne där du bor?

– Jag tycker att den är grym. En massa folk som spelar sina egna grejer, är med i olika band och så. Melbournescenen är väldigt fokuserad på gemenskap med människor som alltid ställer upp och stöttar varandra och den har alltid gett mig mycket inspiration.