Nord & Syd – 80%

Det är nog få som skulle hävda att saker och ting går fort för norrlandsbandet Nord & Syd. Det senaste alstret nådde lyssnarna år 2013, vilket gör att jorden snurrat 5 varv runt solen sedan dess. Varför det tagit så lång tid vet väl ingen riktigt, enligt medlemmarna själva beror det på bland annat diskbråck, flyttlass och tillkomster av nya familjemedlemmar. Men nu är det här, deras nya album 80%.

Har man föregående album i huvudet hörs en tydlig breddning av ljudbilden. Den är luftigare och än mer gitarrdriven än på föregående skiva. Av plattans nio spår är det ytterst få av som inte innehåller en passage av melodiska gitarrslingor, vilka tidvis nästan lutar åt att låta lite jangelpoppigt. Ett sound som fungerar bättre än förväntat vid upprepande lyssningar.

Som helhet är albumet lite spretigt och når kanske inte hela vägen upp till Som en människa. Men detta till trots finns några guldkorn, där spåret med namnet ”Alla mina vänner” slår högst på mätaren. En lysande låt som har inslag av den mest minnesvärda 90-talspoppen där melodierna fastnar och hänger kvar.

I sin helhet håller plattan indielågan brinnande och är, om än inte fulländad, mycket angenäm för både öron och humör.

[Birds Records, 7 december]

7