Vintage Trouble – Chapter II – EP 1

Chapter II – EP 1 heter den EP som Vintage Trouble släppte 9/11. Trots att man vidgat sig i sitt sound en smula så lämnar de knappast något fan besviket.

Vintage Trouble – som bildades 2010 i Kalifornien – har ett otroligt sound som inte är av denna tid. De lyckas på ett magiskt sätt återskapa den soul som drar åt Otis Redding-hållet och den bluesrock som Rolling Stones gjorde sig kända för på 60-talet. EP:n är väldigt lättlyssnad då låtarna håller sig till de klassiska formaten och känns harmoniska i sina uppbyggnader.

EP:n är delad i två delar, en “vanlig” bestående av fem spår, samt en med samma fem spår i akustisk version. Varför man valt att släppa den akustiska versionen är förmodligen för att visa på en musikalisk bredd och andra färdigheter, men jag anser den vara överflödig. Ingen av de akustiska låtarna överglänser sina elektroniska versioner och dessutom får de akustiska låtarna testa på lite olika genrer och instrument, vilket känns lite luddigt.

Jag hoppas att detta inte är ett sätt att förbereda sin publik på att man nu kommer släppa lite på sin image och börja variera soundet. Vintage Trouble är trots allt ett av de få band som lyckats återuppta den genre som så många av oss saknar och lyckas löpa hela linan ut, utan krusiduller.

“The Battle’s End” är den låt jag fastnar för. Det är ett skönt spår som uppmanar till förändring i världen. En förhoppning om att vi skulle kunna vara den generation som får slut på allt elände som sker när vi låter oss underkastas politiska missgynnande system, hat, våld och orättvisor. Att vi kan vara de som säger stopp till all den ondska som låtits härja av tidigare generationer.

Kanske låter det en smula klyschigt, men låten är faktiskt klockren, precis som många andra låtar med samma tema (det finns ju ett par klassiker).

[McGhee Entertainment, 9 november]

7