VIDEOPREMIÄR: Menke – ”Troner, folk & städer”

För ungefär ett år sedan intervjuade HYMN Menke – som då precis hade debuterat med sin första singel, en tonsatt Karin Boye-dikt. Sedan dess har hon släppt en hel EP där hon tolkar författarinnan, Till havet kom tidigare i år.

Idag är det videopremiär för ett av spåren därifrån: ”Troner, folk & städer”. Vi passade på att ta ett kort snack med denna begåvade artist.

Kan du berätta kort om videon?

– Videon är skapad av ett gäng mycket kreativa människor som alla varit med och skapat. Jag har gett dem full kreativ frihet och själv varit med som ett bollplank. Videon är ett spel mellan mörker och ljus, mellan det storslagna och intima. Hälleskogsbrännan blev en symbolisk och central plats att jobba utifrån. Där härjade en stor skogsbrand 2014 och nu idag står platsen inför en pånyttfödelse. Samtidigt som små snår och buskar har börjat växa fram gör sig branden påmind med de långa, svarta och bara trädstammarna. Platsen i sig speglar texten i dess fråga om vad som är, vad som förblir, vad som förgår och vad som återuppstår.

Vad händer framöver för Menke?

– Jag jobbar i studion på eget nytt material som jag hoppas kunna dela med mig av i början av det nya året. Jag har även några mycket intressanta, men ännu ej officiella, spelningar.

Nu har du gjort musik av Karin Boyes dikter, finns det nån annan person du skulle vilja tolka på liknande sätt?

– Jag kommer nog inte att tonsätta någon annan poet på samma sätt som med Boye. Det finns oerhört mycket bra litteratur men jag har aldrig känt någon dragning till att tonsätta någon annans verk såsom med Boyes. Däremot inspirerats jag mycket av konst, arkitektur och filosofi i mitt egna skrivande och det kommer jag nog alltid att göra.

Foto: Richard Farman

 

Credits (Video)
Director of Photography Helge Olsén
Cinematographer Johan Lindqvist
Drone Photographer Rikard Nilsson
Creative Producer Nilas Lindgren
Editor Marte Aasen, Helge Olsén
Visual Effects Albin Ernholm
Styling Alexander Krantz