Hallå där… Leo Skywell! (YANUARI)

I dagarna singeldebuterade det nya trap-projektet YANUARI och en av grundarna är popkameleonten Leo Skywell. En av Göteborgs färgstarkaste musiker. HYMNs Daniel Andersson blev intresserad och kände sig manad att stilla sin nyfikenhet.

Berätta om ditt nya projekt YANUARI. Har bandnamnet någon speciell innebörd?

–När jag tänker på månaden januari tänker jag på något kallt och kargt men samtidigt paradoxalt nog varmt och hoppfullt. Det är den dynamiken vi försöker fånga i musiken. YANUARI representerar ett blankt blad, en ny början för oss – en chans att bryta våra gamla föreställningar om hur vår musik kan låta.

Debutsingeln ”Fuckar med dig” bryter som sagt ny mark för dig som musiker. Nämn tre av era främsta influenser.

– Just nu: Blackbear, boxningsfilmer och Marc E. Bassy.

Har du tröttnat på gitarren?

– Inte alls! Använder den mer än någonsin i skrivprocessen. Låten vi filar på att bli singel nummer två är driven av en plockad, Mac DeMarco-osande gitarr.

”Det är mindre ego än i våra tidigare yttringar och vi kan alla inspireras av varandras idéer och koncept”

Du har spelat i band och gjort sologrejer. Hur är det att vara en duo?

– Vi är faktiskt en trio. Haha! Det är fett kul mycket av den anledningen, att det är lite flytande roller och musiken främst sätts i fokus. Det är mindre ego än i våra tidigare yttringar och vi kan alla inspireras av varandras idéer och koncept.

Vem gör vad?

– Som sagt så glider vi runt mellan positionerna men i regel så producerar Elias [Aguirre], Viktor [Lindvall] langar bars och jag skriver hooks. Men våra roller går ihop och vi skriver oftast som en enhet. Det är det som är YANUARI.

Bor du fortfarande i Stockholm? 

– Vi bor faktiskt alla i Göteborg. Jag flyttade tillbaka hit för ett tag sedan.

Har Stockholms-vistelsen påverkat ditt skapande på något sätt? 

– Min tid i Stockholm var ganska tumultartad, minst sagt. Men jag lärde mig mycket. Jobbade med en drös olika producenter, däribland Jörgen Elofsson, och skrev massa musik. Det var det som fick mig att ta tag i alltihop själv, flytta hit igen och satsa 110% på mina musikprojekt.

Vad driver er att syssla med musik?

– Det är lite svårt att svara på den frågan då det genomsyrar och har genomsyrat så mycket av mitt liv. Jag har fått tusen möjligheter att gå in på andra banor och kommer få tusen till men det är mitt skrivande jag hela tiden återkommer till. Det var viktigare i mina tidigare yttringar som artist hur jag upplevdes som person än vad jag skapade och hur det upplevdes. Jag har mycket skarpare fokus på vad som faktiskt betyder något nu.

Vad händer framöver?

– Vi har flera bangers med YANUARI som vi verkligen tror på, och jag har ett till projekt jag jobbar på. 2019 kommer att bli busy men förhoppningsvis fruktansvärt kul!

Blir det några spelningar de närmaste månaderna?

– Ja, vi har releasefest snart! Vilket kommer bli jäkligt roligt. Efter detta ska vi släppa några singlar och sen ska vi ta oss runt i Sverige och visa vad vi går för. Vi tror stenhårt på vår grej och vi är så sjukt taggade på att få dela med oss av vad vi skapat!